Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    secreet, op ~ plaatsen

    Dit is slechts 1 definitie voor "secreet, op ~ plaatsen." Bekijk alle definities.

    secreet, op ~ plaatsen
    (iutdr.)

    in afzondering, in eenzame opsluiting plaatsen

    Van Dale 2013 online: Belgisch-Nederlands, (jur.: eenzame opsluiting zonder tussenkomst advocaat)

    ook: op secreet stellen

    <Frans: mettre au secret

    Als ge vroeger als snotneus iets uithaalde werd ge voor enkele uren of dagen door uw ouders op secreet geplaatst. GAS-boetes waren toen nog niet van doen…

    Thuis: “Het is nog niet erg genoeg dat mijn moeder nog steeds op secreet geplaatst is…”

    1 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door nthn (30 Jul 2021 07:21)

    👍
    243

    Reacties

    vrt taalnet heeft het niet echt op met ‘op secreet’:

    “Ajakkes! De koude rillingen liepen me vanmorgen over de rug toen ik hoorde – en daar komen de rillingen weer – dat na de diamantroof in Antwerpen vier Italianen op secreet geplaatst zijn. Ik zag ze daar al zitten op hun groene slijmerige brij, en dat nog voor ik mijn eerste slok koffie naar binnen had. Bah.” En het gaat verder “Een secreet is namelijk ook een chambre secrète of – in prozaïscher termen – een wc.” En nog: "Zij zitten op een koeterwaals “secreet” – alweer ajakkes – omdat ze in het Frans au secret zitten."

    http://www.vrt.be/taal/secreet

    Pffft, zijn dat flauwe argumenten. Moet ik eens honderd SN woorden die betrekking hebben op kak en pis plastisch beschrijven? Etymologie en afkomst doen er niet toe. Een woord is wat het is en wat het nu is. En dat staat los van soort, afkomst of gezindte: de universele rechten van de taal .

    standaard.be: Onderzoeksrechter Christian Van Wambeke plaatste het drietal op secreet, waardoor ze geen contact met elkaar hebben

    standaard.be: Vier kompanen van de opgepakte mannen — twee uit Oostende en twee uit Blankenberge — zitten momenteel op secreet in de gevangenis van …

    demorgen.be: Marie-José V. (55) en haar partner Hendrik S. (62) zijn vrijdag aangehouden en voor vijf dagen op secreet geplaatst.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 07 Sep 2015 23:01

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.