Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  kopzak

  Dit is slechts 1 definitie voor "kopzak." Bekijk alle definities.

  kopzak
  (de ~ (m.), ~ken)

  (verouderd) cilindervormige, waterdichte reiszak die met een stropkoord gesloten werd; werd meestal gebruikt door soldaten, matrozen en dokwerkers, de zak werd meestal over de schouder geslagen maar “kop” wijst erop dat de zak ook over het hoofd getrokken werd om de handen vrij te hebben
  zie ook kitzak

  Wat Staf allemaal in zijnen kopzak gepropt krijgt, grenst aan het ongelooflijke.

  “In de haven had hij een schone oosterse sprei in zijn kopzak gemoffeld. Bij het lossen van een Japans schip schoot een kist open.” Raf Goossens, Kieken zonder kop – 2011 -

  “Hier was de tramstatie van de polder. Jaren nog wel boerderij en baskul doch meer en meer café, het rustpunt van menig reiziger of hij die dacht dat hij reiziger was. De mannen die van de dok kwamen met een lege kopzak en grote dorst.” (lillo-fort.be/de_blauwhoef.htm)

  “Bij controles op de havenarbeiders die hun werk erop zitten hadden werd vaak naar de inhoud van de kopzak gevraagd. Om zich ervan te overtuigen dat er geen gestolen goederen in verstopt zaten namen ze deze in handen en knepen er stevig in.” (copzorgen.wordpress.com/langs-de-kade-deel-2/)

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door haloewie en laatst gewijzigd door Marcus (10 Aug 2021 21:57)

  👍
  283

  Reacties

  KopZak of Recyclage 'avant la lettre'!

  Een vereiste om een zak een ‘kopzak’ te mogen noemen is, dat deze specifieke zak moet gemaakt worden van een oud gediend dekzeil, kwestie van het versleten materiaal niet onmiddellijk naar de vuilhoop te verwijzen. De spaarzame dokwerker (of zijn vrouwke) was dus al milieuvriendelijk ingesteld van lang voor de komst van de scheepscontainer. Scheuren of gaten in het zeil werden dichtgemaakt. Opschriften als kaainummer of wat ook vormden ook geen bezwaar. Onze Antwerpse Dokwerker was vooral praktisch ingesteld…

  BTW, het terecht innoverende goederenvervoer per container was voor ‘den dokwerker’ wel een streep door de rekening… In ‘t Kot waar de dagtaken werden verdeeld aan ’manne menne boek’ was er meer en meer… minder ‘job’!

  Deze kopzak kan op verschillende manieren gedragen worden; als reeds vermeld over de schouder, maar vooral over het hoofd (de kop…) zodanig dat beide handen beschikbaar bleven voor wat ook.

  DE anekdote i.v.m. de kopzak is wel dat deze dikwijls voller was bij het naar huis gaan, dan toen ermee naar het werk werd gegaan…

  Als je ‘kopzak’ googled krijg je maar 1630 resultaten, waaronder maar één betreffende de Antwerpse kopzak, dit op deze website van vlaamswoordenboek. Ga nu naar ‘images’ en er komt geen zak te voorschijn. Nog straffer, Google ‘duffle bag’ als afbeelding, dan krijg je ook geen echte kopzak te zien, nergens! Immers, een andere belangrijke eigenschap van de kopzak is dat de sluitkoord lang genoeg is om de zak boven met een lus rondom dicht te snoeren, het andere uiteinde loopt naar de ronde bodem van de zak, om daar verzekerd te worden, hetgeen dan ook de draaglus vormt. Deze sluiting van de zak vereist dat die zak ook een grotere hoogte heeft om juist die lus rondom zijn opening op te kunnen vangen.

  Ik heb ‘kopzak’ bijgevoegd aan de hier gebruikte woordenboek, het woord kreeg immers een rood lijntje eronder, met geen referentie betreffende.

  Dus, noem niet zomaar elke zak een ‘kopzak’!
  Een genummerde en gesigneerde heruitgave van deze historische zak is nu gerealiseerd onder het merk Docker.
  (Google: Eric Parein SlideShare, dan ‘documenten’ in het menu, dan DOCKER)

  Het omgaan met zo’n Docker KopZak is ook apart; leg die niet zomaar neer, wees zelfs wat nonchalant, maar wel met een stoere blik! ;-)

  Een genummerde en gesigneerde heruitgave van deze historische zak is nu gerealiseerd door Eric Parein onder het merk Docker.

  Het omgaan met zo’n Docker KopZak is ook apart; leg die niet zomaar ergens neer, maar laat die vallen (de hoogte vanwaar naargelang wat er in zit…). Wees zelfs wat nonchalant, maar wel met een stoere blik! ;-)

  Een Docker KopZak maak je je eigen, voor het leven.

  Toegevoegd door Eric Parein op 24 Oct 2014 21:13

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.