Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Eric Parein

  Geregistreerd sinds 24 Oct 2014

  Recentste wijzigingen

  Bekijk alle (0) wijzigingen van deze gebruiker.

  Deze gebruiker heeft nog geen bijgedragen geleverd aan het Vlaams woordenboek.

  Recente reacties

  Bekijk alle (1) reacties van deze gebruiker.

  kopzak

  KopZak of Recyclage 'avant la lettre'!

  Een vereiste om een zak een ‘kopzak’ te mogen noemen is, dat deze specifieke zak moet gemaakt worden van een oud gediend dekzeil, kwestie van het versleten materiaal niet onmiddellijk naar de vuilhoop te verwijzen. De spaarzame dokwerker (of zijn vrouwke) was dus al milieuvriendelijk ingesteld van lang voor de komst van de scheepscontainer. Scheuren of gaten in het zeil werden dichtgemaakt. Opschriften als kaainummer of wat ook vormden ook geen bezwaar. Onze Antwerpse Dokwerker was vooral praktisch ingesteld…

  BTW, het terecht innoverende goederenvervoer per container was voor ‘den dokwerker’ wel een streep door de rekening… In ‘t Kot waar de dagtaken werden verdeeld aan ’manne menne boek’ was er meer en meer… minder ‘job’!

  Deze kopzak kan op verschillende manieren gedragen worden; als reeds vermeld over de schouder, maar vooral over het hoofd (de kop…) zodanig dat beide handen beschikbaar bleven voor wat ook.

  DE anekdote i.v.m. de kopzak is wel dat deze dikwijls voller was bij het naar huis gaan, dan toen ermee naar het werk werd gegaan…

  Als je ‘kopzak’ googled krijg je maar 1630 resultaten, waaronder maar één betreffende de Antwerpse kopzak, dit op deze website van vlaamswoordenboek. Ga nu naar ‘images’ en er komt geen zak te voorschijn. Nog straffer, Google ‘duffle bag’ als afbeelding, dan krijg je ook geen echte kopzak te zien, nergens! Immers, een andere belangrijke eigenschap van de kopzak is dat de sluitkoord lang genoeg is om de zak boven met een lus rondom dicht te snoeren, het andere uiteinde loopt naar de ronde bodem van de zak, om daar verzekerd te worden, hetgeen dan ook de draaglus vormt. Deze sluiting van de zak vereist dat die zak ook een grotere hoogte heeft om juist die lus rondom zijn opening op te kunnen vangen.

  Ik heb ‘kopzak’ bijgevoegd aan de hier gebruikte woordenboek, het woord kreeg immers een rood lijntje eronder, met geen referentie betreffende.

  Dus, noem niet zomaar elke zak een ‘kopzak’!
  Een genummerde en gesigneerde heruitgave van deze historische zak is nu gerealiseerd onder het merk Docker.
  (Google: Eric Parein SlideShare, dan ‘documenten’ in het menu, dan DOCKER)

  Het omgaan met zo’n Docker KopZak is ook apart; leg die niet zomaar neer, wees zelfs wat nonchalant, maar wel met een stoere blik! ;-)

  Een genummerde en gesigneerde heruitgave van deze historische zak is nu gerealiseerd door Eric Parein onder het merk Docker.

  Het omgaan met zo’n Docker KopZak is ook apart; leg die niet zomaar ergens neer, maar laat die vallen (de hoogte vanwaar naargelang wat er in zit…). Wees zelfs wat nonchalant, maar wel met een stoere blik! ;-)

  Een Docker KopZak maak je je eigen, voor het leven.

  Toegevoegd door Eric Parein op 24 Oct 2014 21:13

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.