Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    brom

    De beschrijving van deze term werd 13 keer aangepast.

    Versie 13

    brom
    (de ~, (m.), geen mv. )

    Brom, broem, broes, broesem, broemsel.
    Dik, vuil schuim.
    Term die gebruikt werd bij het bierbrouwen en bij het maken van een bouillon.

    Woordenboek der Nederlandsche Taal: oudtijds ook BREM en, gewestelijk nog,
    BROEM, znw. m.; zonder mv.
    Een woord voor: Schuim, welks afkomst onbekend is.
    “Den broem van de soep afscheppen”. Cornelissen (1899)
    < In de prov. Antwerpen is broem, brom ook, als vr. woord, bekend voor: bekaamsel, laag schimmel op bier, wijn enz. (Cornelissen)

    Als ge ne goeie bouillon wilt maken, dan gebruikt ge best soepvlees, boullie of mergpijpen. Na een tijdje koken verschijnt er echter brom of een vies witgrijs schuim bovenaan in de pot. Die moet ge dan afscheppen met een schuimspaan, want anders ziet uw soep er gekabbeld (kabbelen) uit. Vies !

    Regio Scheldeland
    Bewerking door de Bon op 01 Dec 2017 18:16
    0 reactie(s)

    Versie 12

    brom
    (de ~, (m.), geen mv. )

    Brom, broem, broes, broesem, broemsel.
    Dik, vuil schuim.
    Term die gebruikt werd bij het bierbrouwen en bij het maken van een bouillon.

    WNT: oudtijds ook BREM en, gewestelijk nog,
    BROEM, znw. m.; zonder mv.
    Een woord voor: Schuim, welks afkomst onbekend is.
    “Den broem van de soep afscheppen”. Cornelissen (1899)
    < In de prov. Antwerpen is broem, brom ook, als vr. woord, bekend voor: bekaamsel, laag schimmel op bier, wijn enz. (Cornelissen)

    Als ge ne goeie bouillon wilt maken, dan gebruikt ge best soepvlees, boullie of mergpijpen. Na een tijdje koken verschijnt er echter brom of een vies witgrijs schuim bovenaan in de pot. Die moet ge dan afscheppen met een schuimspaan, want anders ziet uw soep er gekabbeld (kabbelen) uit. Vies !

    Regio Scheldeland
    Bewerking door fansy op 11 Mar 2017 04:48
    0 reactie(s)

    Versie 11

    brom
    (de ~, (m.), geen mv. )

    Brom, broem, broes, broesem, broemsel.
    Dik, vuil schuim.
    Term die gebruikt werd bij het bierbrouwen.
    Term komt ook voor bij het maken van een bouillon.

    WNT:
    — oudtijds ook BREM en, gewestelijk nog, BROEM —, znw. m.; zonder mv.
    Een woord voor: Schuim, welks afkomst onbekend is.
    Brom j. broem. (Spuma, sordes seu strigmenta rerum decoctarum), Kiliaan (1605).
    “Den broem van de soep afscheppen” Cornelissen (1899)
    — In de prov. Antwerpen is broem, brom ook, als vr. woord, bekend voor: bekaamsel, laag schimmel op bier, wijn enz. (Cornelissen)

    Als ge ne goeie bouillon wilt maken, dan gebruikt ge best soepvlees, boullie of mergpijpen. Na een tijdje koken verschijnt er echter brom of een vies witgrijs schuim bovenaan in de pot. Die moet ge dan afscheppen met een schuimspaan, want anders ziet uw soep er gekabbeld (kabbelen) uit. Vies !

    Regio Scheldeland
    Bewerking door de Bon op 28 Jan 2017 17:04
    0 reactie(s)

    Versie 10

    brom
    (de ~, (m.), geen mv. )

    Brom, broem, broes, broesem, broemsel.
    Dik, vuil schuim.
    Term die gebruikt werd bij het bierbrouwen.
    Term komt ook voor bij het maken van een bouillon.

    WNT:
    — oudtijds ook BREM en, gewestelijk nog, BROEM —, znw. m.; zonder mv.
    Een woord voor: Schuim, welks afkomst onbekend is, en dat zeker alleen toevallig in beteekenis en vorm gelijkt op Broes (zie ald., 2de art). Thans nog in Zuid-Nederland (SCHUERM. (1865-1870), CORNELISSEN ). De alleen in onderstaande plaats gevonden vorm berm is nog niet verklaard.
    Brom j. broem. (Spuma, sordes seu strigmenta rerum decoctarum), KIL. (1605).
    Den broem van de soep afscheppen, CORNELISSEN.
    — Sijn Leedtjes trock ’t (een betooverd kind) van een; den Brem lagh op sijn mont, V. DAM, Beschr. v. Westvoorn, 99 a.
    — In de prov. Antwerpen is broem, brom ook, als vr. woord, bekend voor: bekaamsel, laag schimmel op bier, wijn enz. (CORNELISSEN ).

    Als ge ne goeie bouillon wilt maken, dan gebruikt ge best soepvlees, boullie of mergpijpen. Na een tijdje koken verschijnt er echter brom of een vies witgrijs schuim bovenaan in de pot. Die moet ge dan afscheppen met een schuimspaan, want anders ziet uw soep er gekabbeld (kabbelen) uit. Vies !

    Regio Scheldeland
    Bewerking door fansy op 17 Aug 2014 22:33
    0 reactie(s)

    Versie 9

    brom
    (de ~, (m.), geen mv. )

    Brom, broem, broes, broesem, broemsel.
    Dik, vuil schuim.
    Term die gebruikt werd bij het bierbrouwen.
    Term komt ook voor bij het maken van een bouillon.

    WNT:
    — oudtijds ook BREM en, gewestelijk nog, BROEM —, znw. m.; zonder mv.
    Een woord voor: Schuim, welks afkomst onbekend is, en dat zeker alleen toevallig in beteekenis en vorm gelijkt op Broes (zie ald., 2de art). Thans nog in Zuid-Nederland (SCHUERM. (1865-1870), CORNELISSEN ). De alleen in onderstaande plaats gevonden vorm berm is nog niet verklaard.
    Brom j. broem. (Spuma, sordes seu strigmenta rerum decoctarum), KIL. (1605).
    Den broem van de soep afscheppen, CORNELISSEN.
    — Sijn Leedtjes trock ’t (een betooverd kind) van een; den Brem lagh op sijn mont, V. DAM, Beschr. v. Westvoorn, 99 a.
    — In de prov. Antwerpen is broem, brom ook, als vr. woord, bekend voor: bekaamsel, laag schimmel op bier, wijn enz. (CORNELISSEN ).

    Als ge ne goeie bouillon wilt maken, dan gebruikt ge best soepvlees, boullie of mergpijpen. Na een tijdje koken verschijnt er echter brom of een vies witgrijs schuim bovenaan in de pot. Die moet ge dan afscheppen met een schuimspaan, want anders ziet uw soep er gekabbeld (kabbelen) uit. Vies !

    Regio Scheldeland
    Bewerking door fansy op 26 May 2013 22:11
    0 reactie(s)

    Versie 8

    brom
    (de ~, (m.), geen mv. )

    Brom, broem, broes, broesem, broemsel.
    Dik, vuil schuim.
    Term die gebruikt werd bij het bierbrouwen.
    Term komt ook voor bij het maken van een bouillon.

    WNT:
    — oudtijds ook BREM en, gewestelijk nog, BROEM —, znw. m.; zonder mv.
    Een woord voor: Schuim, welks afkomst onbekend is, en dat zeker alleen toevallig in beteekenis en vorm gelijkt op Broes (zie ald., 2de art). Thans nog in Zuid-Nederland (SCHUERM. 1865-1870, CORNELISSEN ). De alleen in onderstaande plaats gevonden vorm berm is nog niet verklaard.
    Brom j. broem. (Spuma, sordes seu strigmenta rerum decoctarum), KIL. (1605).
    Den broem van de soep afscheppen, CORNELISSEN.
    — Sijn Leedtjes trock ’t (een betooverd kind) van een; den Brem lagh op sijn mont, V. DAM, Beschr. v. Westvoorn, 99 a.
    — In de prov. Antwerpen is broem, brom ook, als vr. woord, bekend voor: bekaamsel, laag schimmel op bier, wijn enz. (CORNELISSEN ).

    Als ge ne goeie bouillon wilt maken, dan gebruikt ge best soepvlees, boullie of mergpijpen. Na een tijdje koken verschijnt er echter brom of een vies witgrijs schuim bovenaan in de pot. Die moet ge dan afscheppen met een schuimspaan, want anders ziet uw soep er gekabbeld (kabbelen) uit. Vies !

    Regio Scheldeland
    Bewerking door fansy op 26 May 2013 22:11
    0 reactie(s)

    Versie 7

    brom
    (de ~, (m.), geen mv. )

    Brom, broesem, broemsel. Dik, vuil schuim.
    Term die gebruikt werd bij het bierbrouwen.
    Term komt ook voor bij het maken van een bouillon.

    WNT:
    — oudtijds ook BREM en, gewestelijk nog, BROEM —, znw. m.; zonder mv.
    Een woord voor: Schuim, welks afkomst onbekend is, en dat zeker alleen toevallig in beteekenis en vorm gelijkt op Broes (zie ald., 2de art). Thans nog in Zuid-Nederland (SCHUERM. 1865-1870, CORNELISSEN ). De alleen in onderstaande plaats gevonden vorm berm is nog niet verklaard.
    Brom j. broem. (Spuma, sordes seu strigmenta rerum decoctarum), KIL. (1605).
    Den broem van de soep afscheppen, CORNELISSEN.
    — Sijn Leedtjes trock ’t (een betooverd kind) van een; den Brem lagh op sijn mont, V. DAM, Beschr. v. Westvoorn, 99 a.
    — In de prov. Antwerpen is broem, brom ook, als vr. woord, bekend voor: bekaamsel, laag schimmel op bier, wijn enz. (CORNELISSEN ).

    Als ge ne goeie bouillon wilt maken, dan gebruikt ge best soepvlees, boullie of mergpijpen. Na een tijdje koken verschijnt er echter brom of een vies witgrijs schuim bovenaan in de pot. Die moet ge dan afscheppen met een schuimspaan, want anders ziet uw soep er gekabbeld (kabbelen) uit. Vies !

    Regio Scheldeland
    Bewerking door fansy op 26 May 2013 21:47
    0 reactie(s)

    Versie 6

    brom
    (de ~, (m.), geen mv. )

    Brom, broesem, broemsel. Dik, vuil schuim.
    Term die gebruikt werd bij het bierbrouwen.
    Term komt ook voor bij het maken van een bouillon.

    Als ge ne goeie bouillon wilt maken, dan gebruikt ge best soepvlees, boullie of mergpijpen. Na een tijdje koken verschijnt er echter brom of een vies wit-grijs schuim bovenaan in de pot. Die moet ge dan afscheppen met een schuimspaan, want anders ziet uw soep er gekabbeld uit. Vies !

    Regio Scheldeland
    Bewerking door fansy op 19 Sep 2012 06:26
    0 reactie(s)

    Versie 5

    brom
    (de ~, (m.), geen mv. )

    Brom, broesem, broemsel. Dik, vuil schuim.
    Term die gebruikt werd bij het bierbrouwen.
    Term komt ook voor bij het maken van een bouillon.

    Als ge ne goeie bouillon wilt maken, dan gebruikt ge best soepvlees, boullie of mergpijpen. Na een tijdje koken verschijnt er echter brom of een vies wit-grijs schuim bovenaan in de pot. Die moet ge dan afscheppen met een schuimspaan, want anders ziet uw soep er gekabbeld uit. Vies !

    Regio Scheldeland
    Bewerking door fansy op 19 Sep 2012 06:24
    0 reactie(s)

    Versie 4

    brom
    (de ~ (m.), geen mv. )

    Brom, broesem, broemsel. Dik, vuil schuim. Term die gebruikt werd bij het bierbrouwen. Term komt ook voor bij het maken van een bouillon.

    Als ge ne goeie bouillon wilt maken, dan gebruikt ge best soepvlees, boullie of mergpijpen. Na een tijdje koken verschijnt er echter brom of een vies wit grijs schuim bovenaan in de pot.Die moet ge dan afscheppen met een schuimspaan, want anders ziet uw soep er gekabbeld uit. Vies !

    Regio Scheldeland
    Bewerking door haloewie op 28 Sep 2008 00:02
    0 reactie(s)

    Versie 3

    brom
    (zelfst. naamwoord)

    Brom, broesem, broemsel. Dik, vuil schuim. Term die gebruikt werd bij het bierbrouwen. Term komt ook voor bij het maken van een bouillon.

    Als ge ne goeie bouillon wilt maken dan gebruikt ge best soepvlees, boullie of mergpijpen. Na een tijdje koken verschijnt er echter brom of een vies wit grijs schuim bovenaan in de pot.Die moet ge dan afscheppen met een schuimspaan want anders ziet uw soep er gekabbeld uit. Vies !

    Regio Scheldeland
    Bewerking door TANTANNE op 25 Aug 2008 22:02
    0 reactie(s)

    Versie 2

    brom
    (zelfst. naamwoord)

    Brom, broesem, broemsel. Dik, vuil schuim. Term die gebruikt werd bij het bierbrouwen.

    Als ge ne goeie bouillon wilt maken dan gebruikt ge best soepvlees, boullie of mergpijpen. Na een tijdje koken verschijnt er echter brom of een vies wit grijs schuim bovenaan in de pot.Die moet ge dan afscheppen met een schuimspaan want anders ziet uw soep er gekabbeld uit. Vies !

    Regio Scheldeland
    Bewerking door TANTANNE op 25 Aug 2008 22:01
    0 reactie(s)

    Versie 1

    BROM
    (ZELFST. NAAMWOORD)

    Brom, broesem, broemsel. Dik, vuil schuim. Term die gebruikt werd bij het bierbrouwen.

    Als ge ne goeie bouillon wilt maken dan gebruikt ge best soepvlees, boullie of mergpijpen. Na een tijdje koken verschijnt er echter brom of een vies wit grijs schuim bovenaan in de pot.Die moet ge dan afscheppen met een schuimspaan want anders ziet uw soep er gekabbeld uit. Vies !

    Regio Scheldeland
    Bewerking door TANTANNE op 25 Aug 2008 22:00
    0 reactie(s)

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.