Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Absurdistan

  Dit is slechts 1 definitie voor "Absurdistan." Bekijk alle definities.

  Absurdistan
  (plaatsnaam)

  fictief land waar nogal wat absurde toestanden heersen, wordt vaak gebruikt om België aan te duiden
  zie ook arm Vlaanderen, Belgistan, Belgenland, Vlaanderistan, Walonistan, Bruxellistan, Doofpottistan
  VD: fic­tief land waar al­ler­lei dwa­ze toe­stan­den heer­sen

  “België Absurdistan” is een boek van Rik Vanwalleghem, het geeft een beschrijving van de sociale eigenaardigheden van de Belgische samenleving. (Google Books)

  “En inderdaad ons landje maakt zich alweer hopeloos belachelijk :Belgistan of Absurdistan is niet ver meer!”
  reactie in Knack 290116)

  “En dan nu, een staaltje uit de categorie ‘België absurdistan’. U wilt bijklussen of fulltime blijven werken, ook na uw vijfenzestigste? Proficiat, dan beloont de Belgische wetgever u op een gruwelijke manier.” (http://beurs.com/2015/03/07)

  “De echte reden waarom die bedrijfswagens in ons Belgische absurdistan zo belangrijk zijn, is dat het een fiscaal interessante manier is om werknemers goed te betalen.” (Liberales 051012)

  4 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door Marcus (27 Jul 2021 19:15)

  👍
  283

  Reacties

  Ik heb een woord dat in feite AN is toegevoegd omdat ik zo dikwijls “België is Absurdistan” lees in de meest uiteenlopende teksten, gaande van banale en vulgaire reacties in de media tot meer serieuze publicaties.

  Toegevoegd door Marcus op 29 Jan 2016 12:18

  Niet te vergeten “Griekenland aan de Noordzee” als het over de staatsschuld van België gaat. Met permissie zou ik willen meedelen dat Kuttekoven een echt dorp is dat hoort bij Borgloon (Belgisch Limburg), er zijn 80 inwoners. Aanbevolen als wandelbestemming!

  Toegevoegd door Marcus op 29 Jan 2016 14:49

  Echt bestaand plaatsen kunnen ook een soort spreekwoordelijke betekenis krijgen, zo zijn mijn vroeger wel eens “van Kuttekoven tot Zoutenaaie”, waarmee men bedoelde “in alle kleine dorpen”. Zoutenaaie had op een bepaalde periode nog geen 40 inwoners.
  Ook de tweetaligheid van plaatsnamen in België leidde wel eens tot grapjes: “Hij was in panne gevallen tussen Mons en Bergen, zei hij” waarmee men bedoelde dat de man in kwestie geen Frans verstond.

  Toegevoegd door Marcus op 29 Jan 2016 15:02

  moet zijn: zo zei men vroeger wel eens…

  Toegevoegd door Marcus op 29 Jan 2016 15:03

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Kies je favoriete woord
  Voor de week van het Nederlands zoeken we jullie favoriete woorden uit het Vlaams Woordenboek. Vul onze enquête hier in.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.