Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    crudivorisme

    De beschrijving van deze term werd 6 keer aangepast.

    Versie 6

    crudivorisme
    (het ~, geen mv)

    Het nuttigen van enkel rauw voedsel zonder vooraf te koken, te bakken, te braden, of enige andere vorm van verhitting toe te passen. De enige verwarming die mag plaatsvinden is dmv eigen lichaamstemperatuur (38°C), of een “dehydrator” (> 40°C). Wanneer de temperatuur onder de 45°C blijft, zegt de filosofie, worden alle voedingsstoffen zo goed mogelijk bewaard.
    Om ze te bereiden worden technieken gebruikt zoals marineren, mixen, centrifugeren, drogen, kiemen en fermenteren. Met zout, citroensap of azijn kan ‘koud gekookt’ worden, om juist zoals bij verhitting microben in voedingsmiddelen te doden. Ook vermijdt men het gebruik van kunstmatige toevoegingen.
    De voeding wordt ook ‘living food’, oftewel “levend voedsel” genoemd. Dwz, dat de vele microben, die zich van nature in die voedingsmiddelen bevinden, bij bereiding niet door verhitting gedood worden, maar blijven leven, zodat zij hun bijdrage kunnen leveren bij de spijsvertering. (wikipedia en guidea.be)

    syn.: Raw-foodisme
    NL: rauwarisme

    zie ook verzamellemma groenten en fruit

    Crudivorisme of het consumeren van álle soorten rauw voedsel is weer een nieuwe culthype.

    Vele vegetariërs, veganisten, fruitariërs behoren tot de aanhangers van het crudivorisme.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door nthn op 22 Apr 2020 02:40
    1 reactie(s)

    Versie 5

    crudivorisme
    (het ~, geen mv)

    Het nuttigen van enkel rauw voedsel zonder vooraf te koken, te bakken, te braden, of enige andere vorm van verhitting toe te passen. De enige verwarming die mag plaatsvinden is dmv eigen lichaamstemperatuur (38°C), of een “dehydrator” (> 40°C). Wanneer de temperatuur onder de 45°C blijft, zegt de filosofie, worden alle voedingsstoffen zo goed mogelijk bewaard.
    Om ze te bereiden worden technieken gebruikt zoals marineren, mixen, centrifugeren, drogen, kiemen en fermenteren. Met zout, citroensap of azijn kan ‘koud gekookt’ worden, om juist zoals bij verhitting microben in voedingsmiddelen te doden. Ook vermijdt men het gebruik van kunstmatige toevoegingen.
    De voeding wordt ook ‘living food’, oftewel “levend voedsel” genoemd. Dwz, dat de vele microben, die zich van nature in die voedingsmiddelen bevinden, bij bereiding niet door verhitting gedood worden, maar blijven leven, zodat zij hun bijdrage kunnen leveren bij de spijsvertering. (wikipedia en guidea.be)

    syn.: Raw-foodisme
    NL: rauwarisme

    Crudivorisme of het consumeren van álle soorten rauw voedsel is weer een nieuwe culthype.

    Vele vegetariërs, veganisten, fruitariërs behoren tot de aanhangers van het crudivorisme.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 15 Dec 2015 12:26
    1 reactie(s)

    Versie 4

    crudivorisme
    (het ~, geen mv)

    Het nuttigen van enkel rauw voedsel zonder vooraf te koken, te bakken, te braden, of enige andere vorm van verhitting toe te passen. De enige verwarming die mag plaatsvinden is dmv eigen lichaamstemperatuur (38°C), of soms een “dehydrator” (> 40°C).
    De voeding wordt ook ‘living food’, oftewel “levend voedsel” genoemd. Dwz, dat de vele microben, die zich van nature in die voedingsmiddelen bevinden, bij bereiding niet door verhitting gedood worden, maar blijven leven, zodat zij na het eten van het voedsel, hun bijdrage kunnen leveren bij de spijsvertering.
    Ook vermijdt men het gebruik van kunstmatige toevoegingen. Enkel zout en azijn, worden toegevoegd om net als bij verhitting microben in voedingsmiddelen te doden. (wikipedia)

    syn.: Raw-foodisme
    NL: rauwarisme

    Crudivorisme of het consumeren van álle soorten rauw voedsel is weer een nieuwe culthype.

    Vele vegetariërs, veganisten, fruitariërs behoren tot de aanhangers van het crudivorisme.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 15 Dec 2015 12:14
    1 reactie(s)

    Versie 3

    crudivorisme
    (het ~, geen mv)

    Het is het principe dat men enkel rauw voedsel consumeert zonder vooraf te koken, te bakken, te braden, of enige andere vorm van verhitting toe te passen.
    De voeding wordt ook ‘living food’, oftewel “levend voedsel” genoemd. Dwz, dat de vele microben, die zich van nature in die voedingsmiddelen bevinden, bij bereiding niet door verhitting gedood worden, maar blijven leven, zodat zij na het eten van het voedsel, hun bijdrage kunnen leveren bij de spijsvertering.
    Ook vermijdt men het gebruik van kunstmatige toevoegingen. Enkel zout en azijn, worden toegevoegd om net als bij verhitting microben in voedingsmiddelen te doden. (wikipedia)

    syn.: Raw-foodisme
    NL: rauwarisme

    Crudivorisme of het consumeren van álle soorten rauw voedsel is weer een nieuwe culthype.

    Vele vegetariërs, veganisten, fruitariërs behoren tot de aanhangers van het crudivorisme.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 15 Dec 2015 12:06
    1 reactie(s)

    Versie 2

    crudivorisme
    (het ~, geen mv)

    Het is het principe dat men enkel rauw voedsel consumeert zonder vooraf te koken, te bakken, te braden, of enige andere vorm van verhitting toe te passen.
    De voeding wordt ook ‘living food’, oftewel “levend voedsel” genoemd. Dwz, dat de vele microben, die zich van nature in die voedingsmiddelen bevinden, bij bereiding niet door verhitting gedood worden, maar blijven leven, zodat zij na het eten van het voedsel, hun bijdrage kunnen leveren bij de spijsvertering.
    Ook vermijd men het gebruik van kunstmatige toevoegingen. Enkel zout en azijn, worden toegevoegd om net als bij verhitting microben in voedingsmiddelen te doden. (wikipedia)

    syn.: Raw-foodisme
    NL: rauwarisme

    Crudivorisme of het consumeren van álle soorten rauw voedsel is weer een nieuwe culthype.

    Vele vegetariërs, veganisten, fruitariërs behoren tot de aanhangers van het crudivorisme.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 15 Dec 2015 12:05
    1 reactie(s)

    Versie 1

    crudivorisme
    (het ~, geen mv)

    Het is het principe dat men enkel rauw voedsel consumeert
    zonder vooraf te koken, te bakken, te braden, of enige andere vorm van verhitting toe te passen.
    De voeding wordt ook ‘living food’, oftewel “levend voedsel” genoemd. Dwz, dat de vele microben, die zich van nature in die voedingsmiddelen bevinden, bij bereiding niet door verhitting gedood worden, maar blijven leven, zodat zij na het eten van het voedsel, hun bijdrage kunnen leveren bij de spijsvertering.
    Ook vermijd men het gebruik van kunstmatige toevoegingen. Enkel zout en azijn, worden toegevoegd om net als bij verhitting microben in voedingsmiddelen te doden. (wikipedia)

    syn.: Raw-foodisme
    NL: rauwarisme

    Crudivorisme of het consumeren van álle soorten rauw voedsel is weer een nieuwe culthype.

    Vele vegetariërs, veganisten, fruitariërs behoren tot de aanhangers van het crudivorisme.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 15 Dec 2015 12:05
    1 reactie(s)

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.