Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  bedompt

  De beschrijving van deze term werd 2 keer aangepast.

  Versie 2

  bedompt
  (bn.)

  bewasemd, beslagen

  vgl. aandampen

  De vinsters zin heil bedoemp. (de ramen zijn volledig beslagen)
  Wat is correct: bedampte ruiten, bedompte ruiten, bedoomde ruiten, aangedampte ruiten, aangeslagen ruiten, beslagen ruiten of bewasemde ruiten? Standaardtaal in het hele taalgebied is beslagen ruiten. Standaardtaal in België zijn aangedampte ruiten en bewasemde ruiten. Het is niet duidelijk of we aangeslagen en bedampte ruiten tot de standaardtaal in België kunnen rekenen. Bedompte ruiten en bedoomde ruiten zijn in elk geval geen standaardtaal. (uit: Taaladvies.net)

  Gans Vlaanderen
  Bewerking door haloewie op 28 Sep 2010 15:05
  3 reactie(s)

  Versie 1

  bedompt
  (bn.)

  bewasemd, beslagen

  vgl. aandampen

  De vinsters zin heil bedoemp. (de ramen zijn volledig beslagen)
  Wat is correct: bedampte ruiten, bedompte ruiten, bedoomde ruiten, aangedampte ruiten, aangeslagen ruiten, beslagen ruiten of bewasemde ruiten? Standaardtaal in het hele taalgebied is beslagen ruiten. Standaardtaal in België zijn aangedampte ruiten en bewasemde ruiten. Het is niet duidelijk of we aangeslagen en bedampte ruiten tot de standaardtaal in België kunnen rekenen. Bedompte ruiten en bedoomde ruiten zijn in elk geval geen standaardtaal. (uit: Taaladvies.nl)

  Gans Vlaanderen
  Bewerking door petrik op 28 Sep 2010 12:49
  3 reactie(s)

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.