Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Hanezoekers, de ~

  De beschrijving van deze term werd 2 keer aangepast.

  Versie 2

  Hanezoekers, de ~
  (bijnaam)

  bijnaam voor de bewoners van Tollembeek, een gemeente gelegen in het Pajottenland

  Lange jaren geleden toen de oude kerk van Tollembeek nog bestond, werd den haan van het torenkruis gehaald, omdat hij sedert eenigen tijd vastgeroest was. Men had hem in een schuur op den dorsvloer gezet om hem ’s anderendaags terug op den toren te dragen. Tot eenieders verwondering was de haan ’s nachts verdwenen. Was hij dan gaan vliegen? Overal werden opzoekingen gedaan. Heel Tollembeek werd binnenste buiten gekeerd, doch het zoeken bleek vruchteloos. Lange tijd bleef de kerktoren zonder haan. In de omliggende gemeenten had men veel jolijt met de tollembekenenaars, die van toen af “De Hanezoekers” werden genoemd. (Pajottenland/Zenne/Dender)

  Gans Vlaanderen
  Bewerking door LeGrognard op 11 Sep 2022 19:35
  1 reactie(s)

  Versie 1

  Hanezoekers, de ~
  (bijnaam)

  bijnaam voor de bewoners van Tollenbeek, een gemeente gelegen in het Pajottenland

  Lange jaren geleden toen de oude kerk van Tollenbeek nog bestond, werd den haan van het torenkruis gehaald, omdat hij sedert eenigen tijd vastgeroest was. Men had hem in een schuur op den dorsvloer gezet om hem ’s anderendaags terug op den toren te dragen. Tot eenieders verwondering was de haan ’s nachts verdwenen. Was hij dan gaan vliegen? Overal werden opzoekingen gedaan. Heel Tollenbeek werd binnenste buiten gekeerd, doch het zoeken bleek vruchteloos. Lange tijd bleef de kerktoren zonder haan. In de omliggende gemeenten had men veel jolijt met de tollenbekenaars, die van toen af “De Hanezoekers” werden genoemd. (Pajottenland/Zenne/Dender)

  Gans Vlaanderen
  Bewerking door LeGrognard op 11 Sep 2022 19:25
  1 reactie(s)

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.