Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    Hasseltse speculaas

    De beschrijving van deze term werd 2 keer aangepast.

    Versie 2

    Hasseltse speculaas
    (de ~, (m.), geen mv., eigennaam en begrip)

    Speculaas kennen we in de grootste delen van Vlaanderen als een dun, krokant en kruidig koekje. Niet zo in Hasselt. De Hasseltse “spek-lââs” is vrij dik; men spreekt dan ook over een “homp”. Dit beïnvloedt zijn smaak: de Hasseltse speculaas is minder gekruid in vergelijking met andere varianten. Ook de structuur is anders. Onder de krokante korst schuilt malse speculaas. (streekgerecht.be)
    Op 13 januari 1870 verwierf de Hasseltse bakker Antoine Deplée een brevet op de Hasseltse speculaas: “une espèce de pain d’amandes connu sous le nom de spéculation.” Hij verkocht deze speculaas tot in het buitenland. (wikipedia)

    zie ook speculoos

    Afbeelding zie hier

    Hasseltse speculaas is de lekkerste van alle speculazen en speculozen.

    Een speciale lekkernij: Hasseltse speculaas met een gekoelde Hasseltse jenever.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 30 Jan 2019 18:12
    0 reactie(s)

    Versie 1

    Hasseltse speculaas
    (de ~, (m.), geen mv., eigennaam en begrip)

    Speculaas kennen we in de grootste delen van Vlaanderen als een dun, krokant en kruidig koekje. Niet zo in Hasselt. De Hasseltse “spek-lââs” is vrij dik; men spreekt dan ook over een “homp”. Dit beïnvloedt zijn smaak: de Hasseltse speculaas is minder gekruid in vergelijking met andere varianten. Ook de structuur is anders. Onder de krokante korst schuilt malse speculaas. (streekgerecht.be)
    p 13 januari 1870 verwierf de Hasseltse bakker Antoine Deplée een brevet op de Hasseltse speculaas: “une espèce de pain d’amandes connu sous le nom de spéculation.” Hij verkocht deze speculaas tot in het buitenland. (wikipedia)

    zie ook speculoos

    Afbeelding zie hier

    Hasseltse speculaas is de lekkerste van alle speculazen en speculozen.

    Een speciale lekkernij: Hasseltse speculaas met een gekoelde Hasseltse jenever.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 30 Jan 2019 18:12
    0 reactie(s)

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.