Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  gewente

  De beschrijving van deze term werd 3 keer aangepast.

  Versie 3

  gewente
  (het ~onzijdig ~n)

  Het gewente is een speciefieke term om een “bed” op een akker aan te duiden. In de streek rond Mechelen + deel Vlaams Brabant (Hageland), werden vroeger bijna uitsluitend, en nu nog vaak de akkers voor aardappelen en vollegrondsgroenten in gewenten geploegd. De hoofdreden was het overtollige vocht weg te houden van de planten. De akker wordt zo geploegd dat elke 1,40m à 1,60m een gewente onstaat = opgehoogde grond, met daartussen de voren. Zowel voor het werken met het trekpaard als voor het werken met de landbouwtractor bestaan specifieke ploegen om dit werk te verrrichten. In gewenten ploegen staat in tegenstelling van “plat omdoen”, voor de teelt van granen bijvoorbeeld.

  Vorig jaar had boer Jan 7 gewenten voederbiet gezaaid.

  Regio Mechelen
  Bewerking door de Bon op 06 Feb 2013 11:45
  1 reactie(s)

  Versie 2

  gewente
  (het ~onzijdig ~n)

  Het gewente is een speciefieke term om een “bed” op een akker aan te duiden. In de streek rond mechelen + deel Vlaams Brabant (Hageland), werden vroeger bijna uitsluitend, en nu nog vaak de akkers voor aardappelen en vollegrondsgroenten in gewenten geploegd. De hoofdreden was het overtollige vocht weg te houden van de planten. De akker wordt zo geploegd dat elke 1,40m à 1,60m een gewente onstaat = opgehoogde grond, met daartussen de voren. Zowel voor het werken met het trekpaard als voor het werken met de landbouwtractor bestaan specifieke ploegen om dit werk te verrrichten. In gewenten ploegen staat in tegenstelling van “plat omdoen”, voor de teelt van granen bijvoorbeeld.

  Vorig jaar had boer Jan 7 gewenten voederbiet gezaaid.

  Regio Mechelen
  Bewerking door bernardo op 25 Oct 2012 14:51
  1 reactie(s)

  Versie 1

  gewente
  (het ~onzijdig ~n)

  Het gewente is een speciefieke term om een “bed” op een akker aan te duiden. In de streek rond mechelen + deel Vlaams Brabant (Hageland), werd vroeger bijna uitsluitend, en nu nog vaak de akkers voor aardpallene en vollegrondsgroenten in gewenten geploegd. De hoofdreden was het overtollige vocht weg te houden van de planten. De akker wordt zo geploegd dat elke 1,40 à 1,60 een gewente onstaat = opgehoogde grond, met daartussen de voren. Zowel voor het werken met het trekpaard als voor het werken met de landbouwtractor bestaan specifieke ploegen om dit werk te verrrichten. In gewenten ploegen staat in tegenstelling van “plat omdoen”, voor de teelt van granen bijvoorbeeld.

  Vorig jaar had boer Jan 7 gewenten voederbiet gezaaid.

  Regio Mechelen
  Bewerking door bernardo op 25 Oct 2012 14:48
  1 reactie(s)

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.