Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Reacties van Matt86

  gemeentenamen Vlaams-Brabant

  Om in het vet te zetten: naam

  Toegevoegd door Matt86 op 21 May 2011 16:54

  gemeentenamen Vlaams-Brabant

  Naar aanleiding van de post van gemeentenamen zoals Legem enzo, leek het mij overzichtelijker om per provincie de plaatselijke gemeente- dorps – en stadsnamen in een gezamenlijk lemma op te nemen.

  voor sommige gemeentes kunt ge over de schrijfwijze twisten omdat daar ni echt regels voor zijn, maar probeer t toch zo kort mogelijk te benaderen. om de plaatsnaam in het AN vet te zetten: naam

  ‘t is de bedoeling dat er ook voor de andere provincies gelijkaardige lemma’s komen (dus gemeentes uit Limburg onder t lemma gemeentenamen limburg.

  vele worden door verschillende steden anders uitgesproken (bv: In Leuven zegt men Leive, maar in Brussel zegt men Luive) Dit is echter n beetje chaotisch, dus laat t ons voorlopig bij naam houden zoals ze t in t dorp zelf zegge.

  Toegevoegd door Matt86 op 21 May 2011 16:52

  kaske, iemand van ’t ~ naar de muur spelen

  SN is van het kastje naar de muur sturen. het ww spelen vond ik nergens in die uitdr. dus ja…

  Toegevoegd door Matt86 op 17 May 2011 17:40

  t ee ’n rute uut ’t uus en ’t reint derin

  Ik vind van niet. Zo kunt ge eindeloos bezig blijven en begint t onoverzichtelijk te worden. de vraag is natuurlijk waar ligt de grens? Ik denk dat als het een typisch woord of typische uitdrukking voor ons taalgebied is (of provincie) dat ’t mag.

  er is trouwens nog n ander denkoefening, namelijk de uitdrukkingen en idiomen bij het hoofdwoord opnemen. ’t is natuurlijk wel een pak werk om daar nu mee te beginnen, ma bon, ’t idee is er :-)

  Toegevoegd door Matt86 op 16 May 2011 17:13

  wipplank

  Ik, als Tervurenaar, noem dit toch ook een wipplank

  Toegevoegd door Matt86 op 16 Dec 2010 21:16

  Kies je favoriete woord
  Voor de week van het Nederlands zoeken we jullie favoriete woorden uit het Vlaams Woordenboek. Vul onze enquête hier in.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.