Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • MELD

  Geregistreerd sinds 28 Apr 2022

  Recentste wijzigingen

  Bekijk alle (1) wijzigingen van deze gebruiker.

  labskous

  Labskous: zeemansgerecht, scheepsgerecht, visserskost op zee, vissersmaal bestaande uit aardappelen, ajuinsaus, laurierbladeren, en ofwel vis, ofwel ingeblikt vlees.
  Ook wel Oostendse ‘lapkoese’: vooral als een licht scheldwoord in de uitdrukking ‘gij (lelijke) lapkoese’, zo ongeveer met de betekenis ‘jij lastpost’. Een ‘labbekouse’ als scheldwoord voor een ‘luiaard, lammeling, iemand zonder fut’. Een contaminatie met labbekak en met als betekenis ‘benauwd, vreesachtig persoon, knul, flauwerik, sul’

  Oostende

  Regio Vlaamse Kust
  Bewerking door MELD op 28 Apr 2022 20:22
  4 reactie(s)

  Recente reacties

  Bekijk alle (1) reacties van deze gebruiker.

  levaart

  Verwijzing was foutief

  " Dit stond ergens in het WNT. Ik kan het spijtig genoeg niet meer vinden."
  Je kan het in het WNT inderdaad niet terugvinden maar wel in het VMNW onder Levaard: Mog. van de stam van het ww. leven met het suffix-art. De moderne betekenis is ‘levende, verse vis’; meer bep.: ‘verse haring’; volgens schriftelijke mededelingen van F. Debrabandere en H. Ryckeboer betekent het in Zuid-West-Vlaanderen bovendien ‘iem. die fel leeft’, d.w.z. iemand die graag eet en drinkt en graag uitgaat.

  Toegevoegd door MELD op 28 Apr 2022 20:12

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.