Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Han

  Geregistreerd sinds 11 Dec 2013

  Recentste wijzigingen

  Bekijk alle (1) wijzigingen van deze gebruiker.

  frut, in ~ vaneen
  (zelfstandig naamwoord voor terrazzo)

  frut is de term voor een steenproduct in Antwerpen voor vloeren, aanrechten, badkamers, etc . Veel toegepast in de jaren 1900 – 1930 ( berchem ) soms met mosaiek . ook veelvuldig in de wederopbouwjaren. tegenwoordig gewild disignproduct. Vroeger ook wel granito nu terrazzo genoemd.
  Samenstelling gemalen marmerkorrels van diverse afmeting samen met weinig zand (gemalen marmer) en cement. Wordt aardvochtig verwerkt en gerold met een zware vloerrol totdat de cement bovenkomt. Overtollige cementpap wordt weggehaald.
  Na uitharding geschuurd en gepolijst. Tot 1880 gemaakt met kalk in Italie door uitvinding van portlandcement (Belgisch) nu vrijwel altijd met cement als bindmiddel.
  Weinig bedrijven die dit oude amacht nog uitoefenen dikwijls oud Italianen. In nederland is nog een vereniging van terrazzowerkers ondergebracht bij NOA.

  Deze vloer is gemaakt van Frut

  Regio Antwerpen
  Bewerking door Han op 11 Dec 2013 01:41
  1 reactie(s)

  Recente reacties

  Bekijk alle (0) reacties van deze gebruiker.

  Deze gebruiker heeft nog geen reacties geschreven.

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.