Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  diabolo

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "diabolo"

  Diabolo
  (eigennaam)

  De Diabolo verwijst naar de nieuwe ondergrondse spoorverbinding tussen het vernieuwde station Brussel-Nationaal-Luchthaven en de nieuwe dubbelsporige lijn Schaarbeek-Mechelen (lijn 25N genaamd) op de middenberm van de E19 snelweg.(http://www.infrabel.be/)

  diabolo wordt in heel wat samenstellingen gebruikt: diabolo-project, diabolo-tunnels… Niet iedereen schrijft het woord met een hoofdletter.

  < de verbinding heeft min of meer de vorm van een diabolo

  Klik op de afbeelding
  Diabolo project nl
  Plan

  zie ook Diabolotoeslag

  “Eerste rechtstreekse trein van Mechelen naar luchthaven op 10 juni 2012 (TITEL)

  De werkzaamheden aan de noordelijke spoorontsluiting van Brussels Airport, in het kader van het Diabolo-project, belanden stilaan in een laatste fase. Begin volgend jaar is de verbinding van Mechelen naar de luchthaven af, op 10 juni 2012 vindt de eerste treinrit plaats. Zo’n rit duurt dan 8 in plaats van ongeveer 40 minuten."(DS 140611)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door de Bon (24 Jul 2021 16:27)

  👍
  302

  diabolo
  (zn. m. -'s)

  trommelvliesbuisje

  < de diabolo heeft min of meer de vorm van een speelgoeddiabolo

  Diabolo’s worden ook buisjes genoemd.

  “Een diabolo is een kunststofbuisje in de vorm van een garenklosje; het is niet groter dan een luciferkopje. Door het plaatsen van een buisje wordt de luchtdrukverhouding tussen middenoor en buitenwereld weer hersteld.” (azalma.be)

  0 reactie(s)
  Toegevoegd door de Bon (26 Jul 2021 06:42)

  👍
  274

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.