Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  jagger

  Dit is slechts 1 definitie voor "jagger." Bekijk alle definities.

  jagger
  (zn. m.; ~s)

  neologisme:
  “U bent gepensioneerd, maar u voelt zich nog jong, vitaal en energiek, dan bent u vanaf vandaag een “jagger”. Dat is althans de benaming waar de Radio 1-luisteraars voor gekozen hebben. Het programma “Nieuwe Feiten” ging op zoek naar een goed alternatief voor “vitalo”, de benaming die in Nederland de meeste stemmen haalde. “Jagger”, uitgesproken op z’n Engels, staat voor Jong Actief Gepensioneerde en verwijst naar Mick Jagger, de zanger van de rockgroep The Rolling Stones die intussen 76 is, maar nog steeds optreedt." (vrt.be)

  zie ook verzamellemma mensen

  Radio 1-luisteraar kiest voor “jagger” als nieuw, Vlaams woord voor actieve oudere. Jagger staat voor Jong, Actief, Gepensioneerd (facebook)

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door nthn (10 Aug 2021 10:54)

  👍
  62

  Reacties

  “Jagger”, uitgesproken op z’n Engels, staat er al in het artikel van vrt. Zoudt ge nu niks krijgen?

  Het verwijst naar Mick Jagger zeggen ze. En het gaat over de uitspraak van de a, neem ik aan. Awel, dan klopt het dat de Vlaming dat redelijk op zijn Engels uitspreekt, nl. jagger zoals het er staat. (Een Engelsman zal het volledig ongeveer zo zeggen: <span class="caps">JAG</span> + UH – zie internet). Maar niet als jegger, want dat bedoelen ze natuurlijk: op zijn Hollands-Engels uitgesproken. Toemme toch!

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 08 Nov 2019 14:46

  Ja Geoges, ge hebt gelijk. Maar dit is een van de voorbeelden van de manier waarop de taal g voortdurend gemanipuleerd wordt. Men denkt dat de taal “maakbaar” is, terwijl wij allemaal weten dat de taalgebruikers langzaam maar zeker de koers bepalen.

  Toegevoegd door Marcus op 12 Nov 2019 20:49

  Klinkt als, afijn: leest als een samentrekking van jager en jogger. Habah!

  Nu ja, vitalo is niks beter, klinkt als de versnellingen van een racefiets.
  Mijn gedacht, dan.

  Toegevoegd door helle op 25 Nov 2019 20:17

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.