Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    geklonken zijn

    Dit is slechts 1 definitie voor "geklonken zijn." Bekijk alle definities.

    geklonken zijn
    (uitdr.)

    in orde zijn

    Het huis is weeral proper. Het is weeral geklonken se.

    Het is geklonken, het huis is verkocht.

    Daniël: We mogen toch ’ns lachen, hé? Voila, de potjes en de pannetjes nog wegzetten en dat zaakje is weeral geklonken. (af in keuken, zingend of fluitend) (toneelfonds.be)

    Nu zijn we bijna 7 jaar samen, waarvan 3 jaar wettelijk samenwonend: gewoon een papiertje halen op het stadhuis en het is geklonken. (kmskdeinze.be)

    Die man neemt contact op met het organisatiebureau Benelux, dat de show ondersteunt, én met presentatrice Micha Marah, en de deal is geklonken. (radio2.be)

    2 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door de Bon (06 Aug 2021 11:45)

    👍
    266

    Reacties

    NL: beklonken

    Toegevoegd door LeGrognard op 20 Aug 2016 20:24

    Het is (tusschen hen) geklonken,

    d.w.z. de zaak is (tusschen hen) geregeld, afgedaan, geschikt, in orde. Vgl. Vondel, Maeghden, vs. 1114: Grijp moed, een oogenblick, en daer mede is ’t gekloncken; Huygens V, 102: Courôgie, das gekloncke; Winschooten, 110. Thans inzonderheid in toepassing op eene verloving, waarin beide partijen het eens geworden zijn. Klinken wil eigenlijk zeggen vastslaan en vandaar bij overdracht in orde, klaar maken. Vgl. Tuinman I, 254: Het is geklonken, dit zegt men, als iets uitgevoert, vast en zeker is; de zin zal zyn: ’t is zoo vast, als of het met spykers vast geklonken was; Sewel, 396: De nagel is geklonken, de zaak is verricht, the thing is performed, ’t is all over; het is al geklonken, the business is concluded; Halma, 161; Harreb. III, 37 a. Ook zegt men de zaak is beklonken, waar beklonken het verl. deelw. is van beklinken, d.i. door klinken vastmaken, besluiten, tot een goed einde brengen; Ndl. Wdb. II, 1606; zie no. 191. Vgl. het eig. to clench (clinch) en het Antw.: Daarmee is ’t dink weeral geklikt, klaar (Antw. Idiot. 666). (dbnl.org)

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 21 Aug 2016 23:59

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.