Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  schap

  Dit is slechts 1 definitie voor "schap." Bekijk alle definities.

  schap
  (het ~, ~pen)

  onderdeel van een legkast, linnenkast
  bij uitbreiding elke plank in een kast ook bv. een keukenkast, ijskast, … ; ook plank van een rek
  tapkast (nl. de planken)

  Van Dale: schap, (het, de; schappen)
  2. plankenkast, legkast, (gewestelijk)
  3. tapkast, (gewestelijk)

  Typisch Vlaams: Belgisch-Nederlandse Standaardtaal; Gangbaarheid: 4; Vlaamsheid: 1. Planken in een winkelrek worden in Algemeen Nederlands ook ‘schappen’ genoemd. In Belgisch-Nederlands wordt het woord ook gebruikt voor legplanken in een kast.

  schrijf- en uitspraakvariant: schab

  zie ook van ’t schab

  Interieur voormalig café, bar met tapkast - 20000041 - RCE
  Tapkast met schappen

  Voor mij nen trappist van ’t schap a.u.b. (d.i. niet gekoeld)

  Tenzij je twee meter lang bent, heb je ongetwijfeld al eens hardop gevloekt dat je telkens een opstapje er bij moet nemen wanneer je iets van het bovenste schap in de keukenkast wil halen. (interieurbouwenschrijnwerk.be)

  …nu staan ze mooi te wezen op het bovenste schap van de middelste archiefkast naast ongeveer 25 notitieboeken die zowat mijn hele levensloop overspannen (inter.be blog)

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door petrik en laatst gewijzigd door nthn (02 Aug 2021 10:04)
  Dit woord was woord van de dag op 10 Oct 2014

  👍
  953

  Reacties

  schab, schabben

  Ik heb mijn moeder nooit “schappen” met p horen gebruiken, altijd schabben als ze de planken van een rek bedoelde. Het meervoud van web, dat volgens de sandhi-uitspraakregel op het eind van een woord stemloos wordt uitgesproken, maar niet “wep” wordt geschreven, is toch webben, niet weppen. Schub, schubben, niet schuppen. Den trappist staat op het schab voor mijn part. (in Antwerpen). Ik zeg dus niet dat schap goed of verkeerd is, enkel dat het niet in de taalcomputer van mijn bovenkamer zit.

  Toegevoegd door haloewie op 18 Dec 2007 23:16

  schaper

  In mijn (Haspengouws) dialect is het meervoud van “sjaop > sjaoper” (wij zeggen sj voor sch). Het Nederlands typewoord is m.i. schap(raai), vandaar mijn lemma op -p. Maar dat er variatie is in onze Vlaamse dialecten, dat staat buiten kijf!

  Toegevoegd door petrik op 19 Dec 2007 19:50

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.