Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  doktoor

  Dit is slechts 1 definitie voor "doktoor." Bekijk alle definities.

  doktoor
  (de ~ (m.), ~ s )

  dokter, meneer doktoor

  zie ook: dokteur; verzamellemma geneeskunde

  Doctor Flat Icon GIF Animation

  Onzen doktoor komt om de maand eens langs.

  6 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door la_rog en laatst gewijzigd door nthn (04 Aug 2021 00:41)

  👍
  463

  Reacties

  voor mij ook altijd ‘doktoor’, maar ik kocht just ne nieven Antwerpsen boek van Eddy van Hee en hij spelt altijd ‘doktuir’ wat we dus als ‘dokteur’ kunnen lezen, ‘dokteur’ in het Antwerps hem ik echter nog nooit ni gehoord denk ik, of toch zelden. Had hij ni ‘doktour’ (in zijn spelling) moeten schrijven? Bon, Haloewie?

  Toegevoegd door Diederik op 07 Apr 2010 21:56

  tja, de regio-aanduiding A’pen is maar gebaseerd op wat halowie aangaf op dokteur. In elk geval, doktoor is verre van gangbaar in “Gans Vlaanderen”. Alleszins niet in de beide Vlaanderen ;-)

  We moeten nu ook niet alle mogelijk uitspraakvarianten een apart lemma geven, maar ‘doktoor’ zie je regelmatig (zie de Canvas-documentaire-reeks) – en spreek het dan uit hoe je wil. Maar voor de helft van het land is dat alleszins een vreemd woord aangezien het daar ‘dokteur’ of een variant er op is (ook weer uitgesproken gelijk ge wil)

  Toegevoegd door LimoWreck op 07 Apr 2010 23:10

  wilt :p

  Toegevoegd door Grytolle op 08 Apr 2010 01:37

  Diederik, dokteur (doktuir) kan ik me toch niet herinneren.
  Doktoor heeft trouwens een afgeleid ww.: doktoren, dat heel courant was.
  Doktour? ik weet ni zenne … dat is maar iet aardig.

  Toegevoegd door de Bon op 08 Apr 2010 18:14

  dektaur

  Mij lijkt “doktoor” de beste keuze, want couranter dan “dokteur” – dit laatste geeft nl. de indruk dat dit woord op Fr. -eur teruggaat, wat zeker niet voor alle dialecten opgaat. In mijn (Haspengouws) dialect komt de -oor uitgang overeen met o.a. -aur: dektaur, pestaur, kentaur, klezaur, mezjaur (eerste lettergr. telkens onbetoond) – ook maur en kaur (oor-woorden die -oër opleveren, laat ik buiten beschouwing), terwijl van het Frans -eur afgeleide woorden bij ons -eir en (recenter) -eur hebben opgeleverd: direkteir, fekteir, fleires, naast koereur, sjofeur, triporteur.

  Toegevoegd door petrik op 08 Apr 2010 18:52

  doktour: ou is gelijk au uitgesproken, maar klinkt meer tussen de au en de oo. Deze uitspraak is meer naar de kanten van Lier en Lint…
  In de meeste Kempische dialecten is het doktoor.

  Toegevoegd door fansy op 04 Aug 2012 05:12

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Kies je favoriete woord
  Voor de week van het Nederlands zoeken we jullie favoriete woorden uit het Vlaams Woordenboek. Vul onze enquête hier in.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.