Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  effectieven

  Dit is slechts 1 definitie voor "effectieven." Bekijk alle definities.

  effectieven
  (mv.)

  Kandidaten op een kieslijst die direct verkozen kunnen worden in tegenstelling tot opvolgers.

  Effectieven is een meervoudsvorm van effectief. In deze betekenis wordt het enkelvoud niet gebruikt, wel het bn. effectieve (kandidaat)

  Niet in Van Dale 2015 online

  wordpress.com: Dan is er ook nog het curiosum van de opvolgers. Stel men heeft een kieslijst voor partij A. Op die partijlijst staan 20 effectieven en 10 opvolgers. Er worden 5 effectieven verkozen. Wanneer een van deze politici zou vertrekken, wordt deze opgevolgd door, de naam zegt het zelf, een opvolger. Vaak hebben deze veel minder stemmen dan de effectieven die niet verkozen zijn, maar geraken ze toch op deze manier in het parlement. Volgen wie volgen kan.

  senate.be: De wet voert de bepaling in dat de ingediende kandidatenlijsten niet meer dan 2/3 kandidaten (effectieven en opvolgers) van hetzelfde geslacht mogen bevatten en dit voor alle verkiezingsniveaus.

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (07 Aug 2021 05:38)

  ­čĹŹ
  311

  Reacties

  Als er er een van de effectieven vertrekt blijven er naar mijn berekening nog 15 ┬┤reserve-effectieven┬┤ over die eerst aan de beurt komen voordat de opvolgers aan de beurt zijn. Of is dat hogere wiskunde?

  Dan Nederland:
  Van kandidaten wordt wel gezegd dat ze wel of niet verkiesbaar zijn. Officieel bestaat dit onderscheid uiteraard niet. Alle kandidaten op lijsten van partijen zijn verkiesbaar. Wel is het zo dat kandidaten hoger op de lijst meer kans maken verkozen te worden. Doorgaans wordt op basis van het verwachte aantal zetels van een partij een aantal kandidaten als ‘verkiesbaar’ omschreven. Lager geplaatste kandidaten kunnen alleen op basis van voorkeurstemmen gekozen worden.

  Toegevoegd door LeGrognard op 25 Dec 2015 17:45

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.