Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  Reacties van Georges Grootjans

  1 2 3 ... 588 | volgende pagina »

  positiviteitsratio

  Ingezonden brief van Marc Van Ranst:

  De omschrijving klopt niet helemaal. De prositiviteitsratio is het percentage positieve testen:

  “Tussen 10 en 16 april werden dagelijks gemiddeld 40.000 tests afgenomen.(…)De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) staat op 9,8 procent” (vrt.be)

  Dus ‘het aantal psoitief uitgevallen testen’ is 9,8% van 40.000 = 3.920.

  En dit is ook niet ‘kortweg het aantal besmettingen’ want niet iedereen wordt getest. Er zijn dus ook nog besmettingen die niet opgemerkt worden.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 20 apr 2021 07:55

  inladen

  De reactie hoort bij de oudere versies van het lemma en blijft daarom zinvol. Niet in het minst voor pbergmans op wiens naam het lemma staat zodat hij kan zien wat en waarom de wijziging aan zijn/haar lemma gebeurd is.

  Schrappen van reacties en lemma’s is enkel de bevoegdheid van Admins om in uitzonderlijke gevallen toegepast te worden: spam, duidelijke vergissingen, dubbels…

  Suggesties om de mogelijkheden van het schrappen te wijzigen kunnen altijd gedaan worden onder suggesties voor de Vlaamse Woordenboek 2.0.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 19 apr 2021 13:09

  bouwshift

  Bouwshift is weer zo’n term bedacht door politiekers en hun communicatiestrategen: Het kan vanalles betekenen. Betonstop daarentegen is een heel concrete term die ook in het algemeen taalgebruik goed ingeburgerd is. Maar voor politieke doeleinden is dat blijkbaar nogal onhandig.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 19 apr 2021 08:39

  agence

  Ik vind toch nogal wat goegels met ‘het agence’:

  Prachtig pand in beaux-artsstijl, vroeger het ‘Agence Maritime Internationale’, met deze majestueuze woonst op de 1ste verd.
  Het gebouw van het “Agence Maritime Internationale” (AMI), op de hoek met de Sint Kathelijnevest, werd eveneens begin de jaren 1930 gebouwd.
  … van de id kaart van de verhuurder ontvangen, de betaling uitgevoerd & het adres gekregen van het “agence” waar ik de sleutel kan ophalen.
  enz.

  Maar evengoed vind ik ‘de agence’:
  Kan ik de agence die de verhuur regelde aansprakelijk stellen voor het niet naleven van de afspraak?
  De ‘agence’ waar we de sleutel op moesten halen ging sluiten
  enz.

  Ik pas het aan in het lemma.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 19 apr 2021 07:32

  moord, gratuite ~

  Ik denk niet dat het een juridische term is die bv. in het strafwetboek of zo gehanteerd wordt. Het gaat gewoon om het bijvoeglijk naamwoord gratuit in het algemeen taalgebruik: zonder aanleiding, reden, motief, … Zo kunt ge ook spreken van gratuit geweld, gratuite agressie, …

  Ik weet niet of het specifiek VL is?

  Geen gratuit geweld – NRC
  Twee achttienjarigen pleegden in 1924 in Chicago een gratuite moord op een adolescent. (vprogids.nl)
  Gratuite agressie: Hiermee wordt hier agressief gedrag bedoeld dat zijn oorsprong niet in de verkeerssituatie vindt, maar wel aldaar kan worden vertoond. (swov.nl)

  enz.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 18 apr 2021 12:53

  inladen

  Welkom, pbergmans. Waarom denkt u dat downloaden typisch Vlaams zou zijn? Van Dale vermeldt het ongemarkeerd en ik vrees dat ze het in NL evenveel doen dan in VL. Ik zet het tot nader order op SN en eventueel kunnen we het lemma later nog verwijderen of overschrijven.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 16 apr 2021 21:27

  Bonnenman

  Da man is niet meer en men zou verwachten dat hij met zijn zogenaamd ‘crimineel verleden’ naar de hel zal moeten, maar ik denk dat hij genoeg kortingsbonnen aan Sinte-Pieter zal kunnen voorleggen om rechtstreeks naar de hemel te mogen gaan ;)
  Al bij al toch een tragisch einde voor de Robin Hood van de food en de non-food.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 15 apr 2021 10:37

  Vlaams Woordenboek, Het ~

  Op Nerdland meldt Mintage:
  Vlaamswoordenboek.be is vandeweek trouwens vernoemd op “1 jaar gratis” :D. Was een vraag genre “wat is X volgens de website vlaamswoordenboek.be?”

  Nu nog in Blokken geraken ;)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 12 apr 2021 11:52

  Vlaams (forum)

  Taalmiet heft op Nerdland volgende oproep geplaatst:

  “Mensen die het vlaamswoordenboek genegen zijn: willen jullie deze petitie tekenen en verspreiden? https://secure.avaaz.org/community_petitions/nl/disney_netflix_minister_van_media_benjamin_dalle_h_behoud_van_de_belgische_spreektaal_in_kindertelevisie/
  Het gaat erover dat op de streamingsdiensten Disney+ en Netflix geen Belgisch-Nederlandse versies staan van animatiefilms en -reeksen. De oude die met zekerheid bestaan, zitten niet in het aanbod, en ik weet uit de sector dat die twee giganten al hun nieuwe dubbingwerk in Nederland laten uitvoeren, met alleen maar Nederlandse stemacteurs. Disney beweert dat het een technisch probleem is en belooft al bijna een jaar om het op te lossen, maar er gebeurt niets. Bij Netflix is er zelfs geen technisch probleem, die trekken gewoon alleen naar Nederland.
  Voor alle duidelijkheid: dit gaat niet over dubben in de plaats van ondertitelen, het gaat over reeksen en films voor kleine kinderen die vroeger ook al werden ingesproken. Sinds Toy Story bestaan er van de meeste grote producties twee versies naast elkaar (en krijgen de Vlaamse versies van alle kanten veel lof), maar de laatste jaren is dat steeds minder het geval. We zijn al de hele tijd achter de schermen aan allerlei politieke en minder politieke mouwen aan het trekken, maar dat gaat traag en ze vragen altijd weer of de ouders zelf dat nu zo belangrijk vinden. Deze petitie is een initiatief van een mama die zich hier echt zorgen over maakt.”

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 12 apr 2021 11:46

  braa

  braae (de (v), s)

  De stoep

  Ik ga ons stuk braae kuisen want ze ligt vol bladeren.
  Ik goin ons braae keire, ze leit vol mè bloare.

  Regio Groene Gordel

  Toegevoegd door Rigine (09 apr 2021 23:22)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 11 apr 2021 18:20
  1 2 3 ... 588 | volgende pagina »

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.