Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  Reacties van Drs FFF Koelestier

  tuin

  Dit is zelfs de oorspronkelijke betekenis van ‘tuin’: hekwerk, omheining. Iemand om de tuin leiden = om een omheining of vesting leiden. Engels ‘town’ is eigenlijk een omheinde stad. ‘Zaun’ (Duits) heeft ook nog de oorspronkelijke betekenis van afrastering.

  Toegevoegd door Drs FFF Koelestier op 26 nov 2011 17:25

  allerleukst

  ‘Allerleukst’ wordt in Nederland inderdaad ook gebruikt, maar nooit zonder lidwoord. Het is daar altijd: de allerleukste of het allerleukste uit een reeks. Bijvoorbeeld: ik heb drie musea bezocht, maar het Museum voor Volkenkunde was het allerleukst. ‘Allerleukst’ zonder lidwoord, zoals in ‘allerleukste straatjes’, waarbij niet rechtstreeks bij iets anders wordt vergeleken, is wel degelijk een Vlaams gebruik van dit woord.

  Toegevoegd door Drs FFF Koelestier op 03 jun 2011 14:11

  metser

  ‘Metser’ werd in 2010 ingebracht door een Vlaams koppel in het Nederlandse tv-spel Lingo, maar afgekeurd door de jury als niet-bestaand, en niet voorkomend in Van Dale. Het staat er echter wel degelijk in!

  Toegevoegd door Drs FFF Koelestier op 03 jun 2011 13:37

  duimspijker

  doemspieker

  In Drenthe (Noord-Nederland) en in Nederlands Limburg bekend als doemspieker

  Toegevoegd door Drs FFF Koelestier op 03 jun 2011 09:40

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.