Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  zijn, denken het te ~

  Dit is slechts 1 definitie voor "zijn, denken het te ~." Bekijk alle definities.

  zijn, denken het te ~
  (uitdr.)

  denken belangrijk te zijn, in de belangstelling willen staan, zichzelf hoog inschatten

  VD (95) gew.

  altijd in de 2de of 3de persoon, dus over anderen

  Omdat hij een uniform aan heeft denkt hij dat hij het is.

  Wat een chichimadam, die denkt ook dat ze het is.

  Ge denkt dat ge het zijt met uwe grote mond, maar eigenlijk hebt ge hier niet veel in de pap te brokken.

  6 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door fansy (13 jun 2011 17:45)

  Thumbs_up
  244

  Reacties

  Tja, die vetgedrukte woorden … ik weet niet goed wat ik er moet van vinden. Het is niet slecht, maar het leidt de aandacht af van de rest van de voorbeeldzin en van heel de tekst in feite. Het leest niet zo vlot en aangenaam.
  Zo voel ik het aan en zeg het liever eerlijk.

  Toegevoegd door de Bon op 17 nov 2010 11:59

  Ik ben het eigenlijk met u eens de Bon. Ik heb het efkes geprobeerd omdat Haloewie de lemma’s toch een voor een onder handen aan het nemen was. Ik wilde hem het werk besparen. Het is trouwens niet altijd simpel, want in bovenstaand voorbeeld zie ik dat in de eerste voorbeeldzin de eerste hij en in de laatste voorbeeldzin de ge eigenlijk niet mee vet hadden moeten staan.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 17 nov 2010 12:41

  Zoals het in deze zin een hele uitdrukking is, stoort het inderdaad. Waar ik tot nu toe het trefwoord <b>vetschreef</b>, ging het om een of twee woorddelen. Ge hoeft het niet in alle drie de voorbeeldzinnen te doen. In een zin volstaat. Mijn bedoeling is en blijft om de (nieuwe) toevoegers er toe te brengen om in hun voorbeeldzin ook het trefwoord te gebruiken. Als enkele trekkers dit systematisch van nu af zelf doen bij hun toevoeging en als ze een bewerking maken, dan zal hun voorbeeld misschien navolging krijgen, maar het is niet mijn bedoeling bij de zoveelste herschikking de binnen afzienbare tijd 10 000 toevoegingen door de vetmachine te mangelen.

  Toegevoegd door haloewie op 17 nov 2010 14:31

  Had u als lezer gemerkt dat ik in mijn reactie van 14:31 “van nu af” cursief had geschreven? Dat valt te weinig op. Kijk ook naar de voorbeeldzin in versie 3. Cursief is het gekozen lettertype. Ik heb de omgekeerde volgorde gebruikt om het trefwoord standaard weer te geven. Ook dat valt te weinig op.

  Nu ik hier aanhalingstekens gebruik om de aandacht te trekken, schiet mij opeens te binnen dat er ʼ zwaardere aanhalingstekens ʼ bestaan die rond het trefwoord kunnen geplaatst worden. Dit ʼ-teken wordt geproduceerd door de code ampersand#700; Veel rompslomp om de gewone gebruiker daarmee op te zadelen.
  Ik probeer het ook uit.

  Toegevoegd door haloewie op 17 nov 2010 14:49

  Oei, oei, dit is een rommeltje aan ’t worden. Mij vergist tussen Bewerking en Reactie en onnodig een nieuwe versie aangemaakt. Miljaar.

  Al met al vind ik dat een vet trefwoord eigenlijk niet echt storend is en eenvoudig te maken. Oordeel zelf: hier volgen de lemma’s die ik aanpaste.

  öavenden, blinken, staan te ~(2x), pijp, zijn ~ is uit, proppensvol, kamant, buiten zijn, be lange na nog ni, opgezet, ermee ~ zijn, komaf, er ~ mee maken

  Toegevoegd door haloewie op 17 nov 2010 15:18

  Die zware aanhalingstekens heb ik maar rap weggedaan, Haloewie, want dat trekt er niet op. ’t Is precies een citaat. Ik wil gerust nog een tijdje, zoals ge zegt, 1 voorbeeld van het lemma vettekes zetten. We zien wel wat dat geeft en kunnen het later evalueren.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 17 nov 2010 15:24

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.