Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  pasjense

  Dit is slechts 1 definitie voor "pasjense." Bekijk alle definities.

  pasjense

  geduld
  patience
  posjense

  Hedde é bekke pasjense da komt allemaol goe.

  9 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door bastos en laatst gewijzigd door de Bon (14 nov 2015 14:39)

  Thumbs_up
  255

  Reacties

  de wijzigijng naar een grotere regio is m.i. correct. Waarom regio onbekend?

  Toegevoegd door de Bon op 04 sep 2010 12:02

  Ho Bastos!
  Ge zijt hier dus in een wiki-omgeving. Dat houdt o.a. dat ge iets of iemand kunt overschrijven. Als het gaat om mann. of vrouw. (het geslacht van een zn.) dan is het het één of het ander ofwel het één én het ander. En dan kunt ge beginnen bekvechten. Als Regio Hageland wordt overschreven door Provincie Vlaams Brabant, dan is dat een uitbreiding van het gebied. Uw inbreng wordt wel overschreven, maar niet gewist. We kunnen nog altijd zien dat Bastos “pasjense” heeft toegevoegd op 02 sep 2010 11:09 en goed voor Regio Hageland, bij het klikken op oudere versies. Hageland loopt dan niet meer in de kijker en Bastos is niet meer de enige toevoeger. Er komt “(laatst) bewerkt door” bij.

  Uit uw laatste bewerking waar Hageland opnieuw aan de vlaggestok wappert, druipt de frustratie naar beneden, want ge kunt het niet verkroppen dat er iemand aan uw “werk” komt. Ge zijt hier niet den enige schilder die hier een bijdrage levert.
  Trouwens, de hoffelijkheid in uw optreden is ver te zoeken. Zijt gij het niet, jan witloof die officieel afscheid genomen hebt, omdat ge vondt dat iedereen op uw kap zat? “Met reden” hebben we achteraf kunnen vaststellen toen ge incognito het woordenboek schade hebt toegebracht door het systeem van de duimen te ondergraven. Van de onderzeeërs die ge hebt aangemaakt vaart er nu nog eentje rond als bastos en die heeft alles behalve “posjèngse”, die kan zelfs niet verdragen dat de zon in ’t water schijnt.

  Ik laat geen stuk meer heel van uw liefhebberijtje, uw hobby opzettelijk SN-woorden in te voeren om obstructie te voeren en uw tegendraadsheid te illustreren. Uw eigenzinnigheid keert zich tegen u. Ik denk dat ik de mening vertolk van een groot aantal toevoegers en bezoekers. Ge zijt nog altijd welkom, maar dan wel op de voorwaarden die een goede huisvader stelt, niet die van een vrijbuiter die zich alles toeëigent op zijn weg. Alleen op de wereld is hier niet van toepassing. Ge moogt dus niet klagen als er heel wat van uw inbreng onontvankelijk beschouwd wordt. Het liefst van al zou ik alle SN-woorden en niet-ontvankelijke inbreng in een aparte rubriek onderbrengen en grote kuis houden, maar ik ben geen uitvoerende macht hier in deze onderneming.

  Ik kon het niet meer laten om duidelijk het puntje op de i te zetten en nog langer een hele groep mensen voor schut te laten zetten door één individu, die blijkbaar geen rekening wil houden met voorzichtige, beleefde, bedekte aanmaningen. Ik ga er met de grove borstel door en heb mijn gedacht gezegd. Of het geduld van anderen ook op is, zal duidelijk moeten worden uit reacties die hieronder volgen. Ge moogt met uw reactiepijlen schieten op alles wat beweegt (niet alleen bastos en janwitloof). Dat brengt wat leven in de brouwerij. Haloewie.

  Toegevoegd door haloewie op 04 sep 2010 12:20

  Beste Bastos, Janwitloof of wie dan ook: Namens meer dan 2000 andere gebruikers wil ik kwijt dat dit Vlaams woordenboek vrijwilligerswerk is. Zowel van de programmeur die er ongelooflijk veel tijd en energie ingestoken heeft, als van alle andere betrokkenen. Als hetgeen halowie hierboven schrijft waar is, dan zou ik u willen verzoeken daarmee te stoppen. Wat ook uw frustratie is, terecht of onterecht, ge brengt schade toe aan een groot aantal mensen. Maak u druk in de politiek, over het onrecht in de wereld of wat dan ook. Maar ik begrijp niet hoe ge eer kunt halen in het saboteren van een wiki site. Dat is zoals een loebas die het ponderke van een kind kapotstampt. Daar moet ge heel sterk en slim voor zijn…

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 04 sep 2010 14:49

  Als iemand zoals kurtzzz mijn werk(zoals u beschrijft),verandert heb ik het daar moeilijk mee.T’is te zeggen als iemand het lef heeft om na nog maar een dag te zijn aangemeld,al iets te veranderen.Had hij alleen toegevoegd(ook in vlaams brabant)zoals de meesten doen,dan heb ik daar geen problemen mee.Dat de admin,s en moderators gatlekkers zijn dat is geweten.Zij moeten ervoor zorgen dat ze bij de bij de grote baas van het (vw) goed ten berde komen.Wat ik ook laag bij de grond vind is dat ge mij met Jan witloof vergelijkt, en of beweert hij te zijn.Ik vindt dat mensen honderden woorden aan brengen zo niet hoeven af gebroken te worden.Als jullie vinden dat de woorden die ik en ook janwitloof hebben aangebracht moeten verwijderen is dat jullie volste recht.Ik heb daar toch geen inspraak in.Wat het Hageland betreft wat heeft de grote HALOEWIE daartegen.Is het misschien om dat de leukste woorden daar van daan komen.Verder raad ik Haloewie aan daar te komen wonen ,dan kan hij samen met mij de vlag hijsen(ziev…..)

  Toegevoegd door bastos op 04 sep 2010 15:39

  Ge beseft toch dat “in Hageland én Vlaams Brabant” heel dom klinkt omdat het een deel van het ander is?

  Toegevoegd door Grytolle op 04 sep 2010 17:13

  Geachte Heer Bostas alias Jinwootlaf,

  Daar gaat het hem juist om. Het VW is geen offerblok of vuilbak, waar ge zomaar uw honderden woorden inkiepert om dan achteraf vast te stellen dat er dubbel zijn, al opgenomen zijn onder een andere spelling in een andere regio, ook bij onze noorderburen gebruikt worden met dezelfde betekenis, voorkomen in Nederlandse woordenboeken zonder Zuidnederlandse oorsprong, niet behoren tot het Standaard Vlaams.

  Omdat ge als toevoeger (gebruiker is geen goedgekozen woord) al een zekere “leeftijd” hebt (sinds 21 juli 2010 bastos) (sinds 05 februari 2010 janwitloof), kunt ge net zo min als ik (begonnen op 08 nov 2007) aanspraak maken op voorrechten. Autoriteit en erkenning kunt ge enkel krijgen van gebruikers en medewerkers. ’n Beetje pasjense tegenover nieuwkomers mistaat niemand.

  Er is dus geen grote HALOEWIE, er is NAAST de andere toevoegers ook haloewie en petrik en hamamelis en jiet (ook Hagelandse, tiens) en Hufmaster en enigma en Flipper en ik kan nog verder opsommen la_rog en dsa enz., die de ene al meer of niet meer meehielpen en helpen. Er is ook geen BAAS. Er is een initatiefnemer, die een programma ontworpen heeft en Google laat adverteren om de zaak leefbaar te houden, maar die een wiki maakte om de “gebruikers-vrijwilligers” hun ding te laten doen: een databank te maken van woorden en uitdrukkingen die zich onderscheiden van het Standaard Nederlands.

  Er zijn mensen op afgekomen die proberen om wat orde te scheppen in die oogst van woorden, die er plezier in vinden om met taal bezig te zijn en ge plakt die het etiket op van moderators en admin,s, welke ook uw definitie is van deze “functies”, maar waar dus niets van aan is. Er zijn mensen die zorg willen dragen voor hetgeen al bereikt werd en willen verhinderen dat er n’importe quoi in de wiki gestoken wordt.

  Ik ben dan ook zeer vereerd bestempeld te worden als gatlikker of gatlekker voor het “werk” dat ik hier gedaan heb. Mijn tussenkomst hier is vrijblijvend en onbezoldigd, gratwiet. Ik ben meer dan een maand afwezig en werkloos in VW geweest in juli en augustus en ik heb er dik aan gedacht er de brui aan te geven zoals nog enkele beloftevolle anderen die het voor bekeken hielden en weggegaan zijn, als het niet meer plezant was. Let een beetje op uw woorden, Jan.

  De “grote haloewie” heeft niks tegen niemand, ook niet tegen het Hageland, tegen bastos en janwitloof (er zijn een heleboel nieuwe woorden en uitdrukkingen van hen die overeind blijven, opbouwend positief en waardevol zijn, naast andere die in de ogen van medewerkers niet-ontvankelijk zijn). Ik breek dus nogmaals een lans (krak!) om voor deze laatste een aparte zak te maken.

  Groeten van de kleine haloewie

  Toegevoegd door tigra op 04 sep 2010 18:23

  Gij had beter voor pater gegaan, die kunnen het ook goed uileggen en alles naar HUN hand zetten.Nog een tip ge kunt uw lans laten maken ,(ge kunt ze nog nodig hebben).En die zak doet ge vol petaten.

  Toegevoegd door bastos op 04 sep 2010 18:46

  tja, veel kan ik niet toevoegen aan de bemerkingen van haloewie, Georges en Grytolle. Alles staat er, alles klopt.

  Wat betreft het ‘orde scheppen in de oogst’: dat moet inderdaad gebeuren (in afwachting van de aparte zak), om te beginnen met de woorden die onder het label SN staan. Die woorden moeten onder de loep genomen worden. Ten eerste om te checken of ze daar niet onterecht staan. Ten tweede om te controleren of ze niet méér gebezigd worden in Vl. dan in Ned. (Google, internetforums, benaming op wikipedia, getuigenis van Nederland kenners), of een Vlaamse oorsprong hebben (etym. woordenboeken, WNT).
  Die woorden verdienen wel een plaats in het VW. Bij dit zoekwerk is de hulp van andere gebruikers meer dan welkom, maar als niemand interesse heeft ga ik solo. Dit werkje moet gebeuren. Ik ben trouwens al begonnen met o.a. mobilhome, gareel, rap, nijnagel, titsen, trottoir, schijnheilige.
  Deze woorden mogen (moeten eigenlijk) blijven staan. De woorden die overduidelijk standaard zijn zullen moeten verdwijnen.
  Graag uw feedback: positieve of negatieve, maakt niet uit … maar liever positieve :)

  Toegevoegd door de Bon op 05 sep 2010 16:13

  Wat ge met de defenities van Janwitloof doet raken mijn kleren niet.Ik heb daar geen zakens mee.
  Jullie weten het toch altijd beter als profs.
  Dat solo gaan lijkt me inderdaad een goed idee(hoe komt ge er toch op).

  Toegevoegd door bastos op 05 sep 2010 16:44

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.