Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  soupape

  Dit is slechts 1 definitie voor "soupape." Bekijk alle definities.

  soupape
  (de ~ (v.), ~n)

  uitspraak: soepap
  ventiel

  uitspraak Kempen: sjapap, zjepap

  < Frans soupape

  Ik dacht dat mijn fietsband lek was, maar het is de soupape die kapot is.

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Gamba en laatst gewijzigd door de Bon (26 jan 2018 23:23)

  Thumbs_up
  477

  Reacties

  soepap

  Niet enkel de fietsband, ook de autoband en de betere luchtmatras. Ik heb uit de “Rijke Moedertaal” van pater Butaye sj nog geleerd: ‘Zeg niet soupape, maar ventiel’. Ganse lijstjes van verbasterde Franse woorden en hun ABN-tegenhanger. Zeg niet giedon, maar stuur; niet rayon, maar spaak ; niet frein, maar rem; niet porte-bagage, maar fietsrek; niet jante, maar velg; niet …, maar naaf (het Franse woord ontsnapt me); Dat waren de jaren ’50’60. Algemeen Beschaafd Nederlands bond o.a. de strijd aan met de Franse woorden, die in het dialect overgenomen werden. Marc Galle heeft ons iedere ochtend, voor we naar school fietsten, zijn “Voor wie haar soms geweld aandoet” meegegeven. Om ons ‘taaleigen’ op te borstelen en het ‘dialect’ aan te zuiveren. (lees de kritiek hierop bij http://www.hermanboel.eu/vlmanifest/deel06_05.htm). Als er een forum komt in het VlaamsWoordenboek.be, dan zal er een ‘aardig’ woordje geplaatst – ‘geplaceerd’ – worden over wat Vlaams is en wat ‘vals’. Het aantal dialectsprekers verdwijnt zienderogen, smelt zoals de gletsjers voor de zon. Ik pleit er dus voor om het label ‘Gans Vlaanderen’ enkel te gebruiken voor die lemma’s die effectief (na goedkeuring) door de West- én Oostvlaming, in Brabant én Limburg begrepen worden, en eerst te kiezen voor een streekgebonden oorsprong. Het verkavelings-Vlaams, de grootste gemene deler, die we overhouden, daar kan ik bezwaarlijk het kenmerk Vlaams op kleven? Ik gebruik de duim omlaag om mijn instemming niet te geven aan een woord dat behoort tot een beperkt gebied, maar wel Vlaams is, en dus niet in gans Vlaanderen gebruikt wordt. Ik gebruik diezelfde duim omlaag een woord uit de lijst te krijgen, dat er volgens mijn aanvoelen niet in thuishoort. Over die criteria zou eens deftig moeten gebakkeleid worden. Misschien moet in alle vijf Vlaamse provincies (eerder taalstreken) een dialectwoordenboek in wiki-vorm opgestart worden , waar dialectsprekers/liefhebbers hun moeder-taal kunnen afladen, om ze te bewaren voor het nageslacht.

  Toegevoegd door haloewie op 13 nov 2007 15:39

  grote soupappe

  In Antwerpen bedoeld men hiermee ook tepels.

  Da wijf heeft reuze-tepels, percies soupappe van kamionbanden.

  Toegevoegd door Gargamelius op 25 jan 2011 16:16

  GEEL – Toneelgroep Zjepapke gaat voor horror!

  Toegevoegd door fansy op 08 jan 2013 01:21

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.