Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  flurk

  Dit is slechts 1 definitie voor "flurk." Bekijk alle definities.

  flurk
  (de ~, (m.), ~en)

  schurk, schelm
  maar ook meer algemeen ne pipo, ne rare, …

  < Flurk was een figuur in de stripreeks "de Lustige Kapoentjes (vanaf 1950).
  Flurk: de slechterik. (zie ook bij reacties)
  Een al wat oudere jongen die voortdurend de Kapoentjes en de champetter pest. Hij is een leegloper en doet blijkbaar niets anders dan stelen, treiteren en streken uithalen. De Kapoentjes zorgen er via listen en het “poets wederom poets”-principe voor, dat hij continu in handen van de Champetter terecht komt.

  > een neologisme door Marc Sleen uitgevonden naar analogie met “schurk”.

  “Hé, Flurk, kom ’ns hier”, riep mijn vader indertijd. Hij bedoelde daarmee: pestkop, vervelend ventje; dat was dus gewoon plagend bedoeld.

  Er is ook een geval bekend van een politieagent die men “Flurk” noemde omdat hij de mensen nogal durfde treiteren met zijn optreden. De man is gelukkig met pensioen…

  demorgen.be: (Mensbrugghe op Gents Oscarfeest: poepchic ontgoocheling) Ik ben slechts een flurk die wel een zin kan schrijven, maar voor de rest geen beginselvaste principes heeft.

  6 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door G12670 en laatst gewijzigd door de Bon (22 jun 2018 12:15)

  Thumbs_up
  235

  Reacties

  flurk

  Ikzelf gebruik " flurk " als nick name. "De lustige kapoentjes " zijn me niet vreemd. De naam gebruik ik als geëvalueerd van " vervelend ventje " naar " levensgenieter ".
  Flurk was in de strips inderdaad een treiteraar, een deugniet, maar voor de kinderen toch sympathiek. Zonder Flurk geen kapoentjes.
  Flurk = penis ? Een verkeerde hersenkronkel. Hij/zij, die dit beweert, heeft Flurk nooit gekend.

  Toegevoegd door flurk op 28 aug 2010 22:56

  flurk

  Flurk, ik heb Flurk en de kapoentjes heel goed gekend in de jaren stillekes. En alhoewel gij wel sympathiek zijt, was Flurk dat indertijd niet echt. En toen al was flurk ook synoniem voor penis. T.t.z. penis kenden we niet, piet en flurk wel.En het plastische “aan uwe flurk trekken” was synoniem voor masturberen (ook al een woord dat we nog niet kenden). Een hersenkronkel hebben/hadden we niet, we hadden gewoon nog geen voorlichting op school ;)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 29 aug 2010 07:48

  literatuur

  Zou men door middel van (eventueel scabreuze) literatuur kunnen bewijzen dat het woord “flurk” inderdaad gebruikt werd als synoniem voor “penis”? Het zou me verbazen dat Marc Sleen de naam zou kunnen gebruikt hebben als deze connotatie eind jaren vijftig, begin jaren zestig van vorige eeuw zou bestaan hebben. Hij mocht zijn strips wel publiceren in één van de katholieke kranten bij uitstek!

  Volgens mij moet de slechte reputatie van Flurk als stripfiguur de aanleiding zijn voor de betekenis van “penis”. In het omgekeerde geval zou Sleen nooit succes gekend hebben in “Het Volk”. Heel diep in mijn geheugen zit er ook nog een figuur uit Suske en Wiske, die Piel heette. Toen de strips naar Nederland geësporteerd werden, mocht het figuurtje niet meer zo genoemd worden! Helaas ken ik niet meer de titel van het verhaal waarin hij optrad.

  Toegevoegd door Andebijk op 11 jun 2011 00:10

  Piel

  1) Een jonge eend wordt piel genoemd: daar zwemt een eend met pielen.

  2) De piel van Tiel. Zo wordt het kunstwerk ‘Gasvlam’ van Jan Landzaat in de volksmond genoemd (1980). De glas- en staalconstructie is opgebouwd uit 2 cirkels tegen mekaar met daar tussenin een uitgerokken ellips, die de gasvlam moet voorstellen. Het geheel trekt op een penis met 2 ballen.

  Toegevoegd door fansy op 11 jun 2011 05:44

  http://maharal.blogspot.be/2006/10/ons-bolleke-2.html

  http://www.stripspeciaalzaak.be/Toppers/Schurken&Feeksen/45-Flurk.pdf

  Toegevoegd door fansy op 20 mei 2015 19:21

  http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Lustige_Kapoentjes

  Toegevoegd door fansy op 01 jun 2016 00:27

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.