Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  buurtweg

  Dit is slechts 1 definitie voor "buurtweg." Bekijk alle definities.

  buurtweg
  (de ~ (m.), ~en)

  Buurtwegen zijn wegen (gemeentewegen, voetwegen, kerkwegels en veldwegen) die opgenomen zijn in de atlas der buurtwegen van 1841. Elke buurtweg heeft een nummer en een naam.
  Indien een eigendom bezwaard is met een buurtweg geldt een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van overgang. Dit betekent dat deze weg altijd toegankelijk moet zijn voor het publiek. De stad staat in voor het onderhoud van de buurtwegen. (bron: dendermonde.be)

  NL: lokale weg

  DS2015 standaardtaal

  • Veel passage is er hier niet, dit is maar een buurtweg.
  • Dit tracé is ook al te zien in de Atlas der Buurtwegen
  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door LimoWreck en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (25 aug 2019 14:27)

  Thumbs_up
  330

  Reacties

  Is dit wat men een “erfdienstbaarheidsweg”, ook wel “servitude(weg)”, pleegt te noemen? Van Dale zegt immers dat de (Vlaamse) buurtweg een “niet-openbare weg” is “die door de eigenaar onderhouden en opengehouden dient te worden”.

  Toegevoegd door petrik op 28 dec 2009 18:54

  heemkringopwijk.be:

  “Volgens een definitie bij het oorspronkelijk ontwerp van de wet van 10 april 1841 over de buurtwegen, is er sprake van een buurtweg wanneer deze weg, ongeacht het vervoermiddel, wettelijk erkend wordt als noodzakelijk voor alle bewoners van één of meer gemeenten, of van een deel van een gemeente.

  Deze wegen werden ca. 1845 gedetailleerd vastgelegd in de gemeentelijke Atlassen der Buurtwegen. Deze bezitten nu, na meer dan 150 jaar, nog rechtskracht. Zij worden op het gemeentehuis nog intensief gebruikt.

  Een groot gedeelte van de buurtwegen bestaat uit voet- en fietswegen. De wegen en paden doorkruisen onze gemeente in alle richtingen. Zij vormen doorgaans een korte weg tussen de wijken onderling en tussen de afgelegen wijken en de dorpscentra. In veel gevallen volgen zij het traject van onze eeuwenoude kerkwegen, molenwegen, marktwegen,…

  Veelal zijn deze wegen, indien zij degelijk onderhouden worden, een veilig alternatief voor de schoolgaande jeugd, voor de wandelaars en voor de fietsers.

  Het gemeentebestuur staat wettelijk in voor het toezicht op het behoud en voor het degelijk onderhoud van alle buurtwegen die tot het openbaar domein behoren."

  Toegevoegd door de Bon op 05 dec 2012 09:58

  http://www.elfri.be/juridische-informatie/buurtweg

  Toegevoegd door fansy op 05 dec 2012 12:33

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.