Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  standaardtaal in België

  Dit is slechts 1 definitie voor "standaardtaal in België." Bekijk alle definities.

  standaardtaal in België
  (de ~ (v))

  is algemeen bruikbaar in het publieke domein in België: het bestuur, de administratie, de rechtspraak, het onderwijs en de media. vb. bankkaart.

  Standaardtaal in Nederland: idem. vb. pinpas.

  “De” standaardtaal geldt voor het hele taalgebied. vb. kind

  Standaardtaal in België, status onduidelijk:
  Het label status onduidelijk wordt gebruikt voor taalvarianten (woorden, uitdrukkingen en constructies) die niet zonder meer als correct kunnen worden beschouwd. Het kan gaan om varianten die wel frequent gebruikt worden, maar toch door een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers afgekeurd worden. Die groep mensen wordt de spraakmakende gemeente genoemd.
  Die spraakmakende gemeente is dus niet een meerderheid van de bevolking, maar een niet duidelijk af te bakenen groep gezaghebbende schrijvers en sprekers die in de publieke, sociaal-culturele sector een belangrijke rol spelen. Denk daarbij aan journalisten, schrijvers, leerkrachten, radio- en televisiepresentatoren, acteurs, politici.
  (bron: website van de Nederlandse Taalunie)

  zie ook Belgisch-Nederlands

  ik versta dat niet goed … is lomperik nu dialect, of standaardtaal in België, of standaardtaal?

  5 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door de Bon (04 mei 2018 13:41)

  Thumbs_up
  697

  Reacties

  De taalunie hanteert op haar site taaladvies.net ook dikwijls de kwalificatie: ‘Het is niet duidelijk of we xyz al dan niet tot de standaardtaal in België kunnen rekenen.’

  Dit wordt meestal verder in het artikel toegelicht met:
  ‘xyz wordt vooral in België in deze betekenis veelvuldig gebruikt , ook door veel standaardtaalsprekers. Toch is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die xyz in die betekenis afkeurt. Het is daarom vooralsnog niet duidelijk of een dergelijk gebruik van omwille van tot de standaardtaal in België gerekend kan worden.’

  Ik kan me voorstellen wie die ‘niet te verwaarlozen groep gebruikers’ is. Niet te verwaarlozen door hun aantal of door hun status? Ik denk het laatste. Serieus, ik denk dat de vermelding ‘standaardtaal in België niet duidelijk’ geïnterpreteerd mag worden als ‘standaardtaaal in België behalve voor Mia Doornaert’.

  Het is misschcien een goed idee om, indien geweten, ‘standaardtaal in België status onduidelijk’ toch in onze lemma’s te vermelden. Het geeft toch een heel goede indicatie. (zie voorbeeld lemma omwille)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 06 okt 2012 10:48

  zie lemma omwille van, moet het zijn.

  P.S. Is een voorstel natuurlijk. Commentaar en suggesties welkom.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 06 okt 2012 10:52

  Over de werkwijze van Taaladvies.net:
  http://taaladvies.net/taal/advies/tekst/86

  Toegevoegd door ruud op 01 mrt 2013 13:08

  http://taalschrift.org/reportage/000458.html

  Toegevoegd door fansy op 04 aug 2013 13:54

  De zelfvervullende profetie van de Taalunie: mensen eerst decennialang wijsmaken dat de Aarde plat is en hen verketteren en naar de brandstapel verwijzen als ze durven zeggen “jama huh da kan toch nie”, vervolgens aan diezelfde mensen vragen of dat de Aarde plat is, en dan beweren dat ze slechts een beschrijvende en geen voorschrijvende rol hebben.

  Toegevoegd door nthn op 24 apr 2019 19:28

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.