Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  pietjesbak

  Dit is slechts 1 definitie voor "pietjesbak." Bekijk alle definities.

  pietjesbak
  (de ~ (m.), ~ken)

  veelhoekig bakje met vilten bodem waarop met dobbelstenen wordt gespeeld.
  Oud-Vlaams dobbelspel

  < Het woord Pitjesbak zou verwijzen naar de ogen die op de teerlingen staan.De gelijkenis met pitten van vruchten (ook pitjes genoemd) is hier een mogelijke uitleg voor. (wikipedia)

  ook pitjesbak, tritsbak

  Tegenwoordig wordt er op café niet veel meer gespeeld op de pietjesbak.

  Ik liep daar op een paar gezellige tafelschuimers, die me op een partijtje pitchesbak uitdaagden, Lebeau, 1962, (zie NZWB, 381)

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Flipper en laatst gewijzigd door de Bon (22 apr 2016 13:42)

  Thumbs_up
  305

  Reacties

  Wikipedia:
  Pietjesbak of Pitjesbak is een oud Vlaams dobbelspel met drie dobbelstenen voor twee tot acht spelers. Een pietjesbak is een achthoekige, houten speelbak met een diameter van ongeveer 38 centimeter waarvan de binnenkant bekleed is met vilt.1 Van dit spel, dat vaak in cafés gespeeld werd, bestaan vele varianten. Het woord Pitjesbak zou verwijzen naar de ogen die op de teerlingen staan.De gelijkenis met pitten van vruchten (ook pitjes genoemd) is hier een mogelijke uitleg voor.

  Toegevoegd door fansy op 03 jun 2014 13:13

  Wat is een lift vol met mannen?
  Een pietjesbak!

  Toegevoegd door fansy op 03 jun 2014 13:14

  pietjesbak verklaard voor leken

  De pietjesbak (of pitjesbak) is een dobbelspel waarvan vele varianten bestaan, zowel wat betreft het aantal dobbelstenen waarmee gespeeld wordt als de puntentelling.
  Dit spel kan met verschillende spelers gespeeld worden. Elke speler zet op zijn kant van de pietjesbak negen krijtstrepen. Ieder werpt om beurt 1 teerling, diegene die het hoogste aantal ogen heeft gegooid mag het spel beginnen. De eerste speler mag in principe een-, twee- of driemaal gooien, telkens met drie dobbelstenen. De beste worp telt. Het aantal keren dat de eerste speler gegooid heeft bepaalt het aantal worpen dat de andere spelers krijgen. Is de eerste worp goed, dan heb je er alle belang bij om geen tweede keer te gooien, zo krijgen de tegenstanders ook minder kansen om hun worp te verbeteren.
  Puntentelling: 1 oog = 100 punten, 2 ogen = 2 punten, 3 ogen = 3 punten, 4 ogen = 4 punten, 5 ogen = 5 punten en 6 ogen tellen voor 60 punten.
  De winnaar van een ronde mag in principe 1 streepje wegvegen, maar in sommige gevallen zelfs 2, 3 of allemaal.
  Gooit men met de drie dobbelstenen driemaal hetzelfde aantal ogen, dan heeft men “zand”. Zand van 6 is hoger dan zand van 5, zand van 5 is hoger dan zand van 4, enz. De waarde van zand ligt hoger dan 260 (wat je kan behalen als je tweemaal 1 oog en eenmaal 6 ogen gooit), en is goed voor het uitvegen van 2 streepjes als deze score hoog genoeg is voor de ronde-overwinning.
  De combinatie 6 ogen + 5 ogen + 4 ogen, samen 69 dus, overtreft zand in waarde, en hiermee kan men 3 streepjes uitvegen.
  Gooit men echter een zand van enen (1 oog + 1 oog + 1 oog), of anders gezegd, “drie apen”, en men heeft al minstens 1 streepje weggevaagd, dan mag men de resterende streepjes ook wegvegen en is men dus uit. Doch, heeft men op het moment dat men “drie apen” (een zand van enen) gooit nog alle negen streepjes staan, dan is men onmiddellijk verloren. (Info vandersloten@telenet.be)

  Toegevoegd door Marcus op 15 dec 2014 23:18

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.