Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  stekebeier

  Dit is slechts 1 definitie voor "stekebeier." Bekijk alle definities.

  stekebeier
  (de ~ (m.), ~s)

  kruisbes
  zie kruisbes voor overzicht

  Lekkere confituur van stekebeejers.

  5 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Flipper en laatst gewijzigd door de Bon (24 mrt 2020 21:57)

  Thumbs_up
  360

  Reacties

  Kunt ge hier één spelling voor kiezen, Flipper? :) Ik vind persoonlijk het tweede alternatief beter.

  Toegevoegd door Grytolle op 09 mrt 2008 01:25

  ook wel stekebees geheten in het antwerpse. wat is de meest praktische manier om al deze vormen samen te voegen? ik neem aan dat het woord voor -bes in elk dialect namelijk verschilt maar dat we daarvoor niet telkens een nieuwe pagina moeten aanmaken

  Toegevoegd door Diederik op 14 mrt 2008 20:44

  In dit geval denk ik dat het beste is om een lijst te maken onder “bes”, dat de AN-vorm is..

  Toegevoegd door Grytolle op 15 mrt 2008 01:38

  BEIER
  Woordsoort: znw.(m.)
  Modern lemma: beier
  znw. m., mv. beiers en beieren; verkl. beierke (DE BO (1873)). Een woord dat in Zuid-Nederland en ook in Zeeland zeer gebruikelijk is, en dat bes, bei beteekent.
  ( …)
  Als tweede lid. AARDBEIER, BRAAMBEIER, DRUIVEBEIER, STEKELBEIER (DE BO (1873)); zie van BRAAMBEIER een voorbeeld Antw. Liedb. 268

  BES
  Woordsoort: znw.(v.)
  Modern lemma: bes
  znw. vr., mv. bessen. Deze vorm van het woord is vanouds, naar het schijnt, meer in Noord-Nederland in gebruik geweest, althans noch bij VERDAM, noch bij KIL. komt hij voor; het Mnl. kende bese (VERDAM 1, 1015), en bezie (I, 1040); uit bese ontstond bees (zie Dl. II, kol. 1329). In Noord-Nederland zijn thans voornamelijk in gebruik bes en bezie (het laatste klinkt minder alledaagsch), en daarnaast, vooral in samenstellingen, bei, dat etymologisch een ander woord is (zie Dl. II, kol. 1533). De vorm bese vertegenwoordigt een Oud-germaanschen nominatief, in het Gothisch basi, aan basj- in verbogen naamvallen beantwoordt bes, en bezie moet verklaard worden uit een vorm met i voor de j, een verschijnsel dat zijne oorzaak reeds moet hebben in het Indogermaansch. Naast den vorm met s komt in het Germaansch ook een vorm met z voor, waaruit in het Westgermaansch vormen met r zijn ontstaan: ohd. beri, nhd. beere, eng. berry. In Nederlandsche tongvallen is bere niet onbekend (verg. b.v. Dl. III, kol. 649 en 968), en waarschijnlijk staat ook het in Vlaanderen en Zeeland gewone beier daarmede in verband (zie Dl. II, kol. 1541).

  Toegevoegd door de Bon op 15 jan 2011 17:03

  Persoonlijk ken ik het geslacht niet want beier bestaat niet (meer) in mijn Antwerps dialect. Ik had er mannelijk van gemaakt omdat het bij De Bo mannelijk was. Zie hierboven de tekst uit het WNT.

  Toegevoegd door de Bon op 14 mrt 2016 15:16

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.