Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  lat

  Dit is slechts 1 definitie voor "lat." Bekijk alle definities.

  lat
  (znw. de ~ (v.), ~ten)

  meetlat, liniaal

  Righello

  Bij het woord lat denk ik niet meteen aan een lineaal. Ik denk nog eerder aan een bal tegen de lat en ik hou niet eens van voetbal. (Nederlandse over ‘lat’, gidsvoorhetzuiden.nl)

  > andere betekenissen van lat

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door nthn en laatst gewijzigd door de Bon (30 mei 2020 13:15)

  Thumbs_up
  26

  Reacties

  Ik weet niet of het onderscheid vandaag nog geldt, maar ‘in onzen tijd’ was een lat een platte lat, vooraan scherper aflopend, met de metriek op getekend en die werd gebruikt om te meten, te tekenen en te onderlijnen. Een liniaal was een balkvormige, vierkante houten staaf om te onderlijnen of rechte lijnen te tekenen. Op een liniaal stonden de centimeters en millimeters niet altijd (meestal niet) afgetekend.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 30 mei 2020 08:28

  …een liniaal was eigenlijk een regel en een lat een meetlat.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 30 mei 2020 08:30

  Ja, voor mij ook. In Nederland zeggen ze blijkbaar ‘liniaal’ tegen zowel regels als meetlatten. Als ge “liniaal site:.be” opzoekt en naar de fotokes kijkt, krijgt ge ook zowel regels als meetlatten te zien, maar veel van de sites die meetlatten als onder de naam ‘liniaal’ verkopen, verkopen ook ‘markeerstiften’, ‘balpennen’ e.d.m. Als ge daarentegen “meetlat site:.nl” opzoekt en naar de fotokes kijkt, zitten er veel plooimeters tussen. Op verschillende Nederlandse sites zie ik ook bv. “Liniaal / meetlat” staan, als synoniemen dus.

  Toegevoegd door nthn op 30 mei 2020 12:30

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.