Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  pendelparking

  Dit is slechts 1 definitie voor "pendelparking." Bekijk alle definities.

  pendelparking
  (zn. m. -s)

  1) parking waar pendelaars hun auto kunnen parkeren om de rest van hun traject naar het werk voort te zetten met het openbaar vervoer. De pendelparkings zijn meestal gelegen in de nabijheid van een treinstation.
  2) parking in de buurt van een evenement vanwaar een pendeldienst georganiseerd wordt

  Van Dale 2018: pen­del­par­king
  BE par­keer­ter­rein voor car­poo­ling

  vergelijk carpoolparking

  zie ook verzamellemma wegcode

  1) “Met de nieuwe pendelparking komt nmbs tegemoet aan de verzuchting van heel wat buurbewoners. Aangezien de pendelparkings in zowel Aalst als Denderleeuw betalend zijn, komen vele pendelaars met de wagen naar Erembodegem. Dat creëert een nijpend tekort aan parkeergelegenheid in de omgeving van het station.” (nieuwsblad.be 15/05/2017)

  1) “Ook de verbindingen met de perrons en de pendelparking worden verbeterd.” (hln 30/11/2017)

  1) “Er zijn alternatieve routes voorzien, zoals een pendelparking aan de Heizel met aansluiting op de metro”, klonk het eerder. “Aan Parking C op de Heizel worden 1.000 parkeerplaatsen ingericht als gratis pendelparking." (hln.be)

  2) De festivalorganisatie roept daarom meer dan ooit op om met het openbaar vervoer naar Werchter te reizen. Er wordt bekeken of er een grote pendelparking in Leuven kan geopend worden. (newsmonkey.be)

  2) Binnen het evenementenvervoersplan voor het Sportpaleis kan de P&R een belangrijke rol vervullen als pendelparking. (Antwerpen.be)

  5 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door nthn (24 mei 2020 17:45)
  Dit woord was woord van de dag op 24 mei 2020

  Thumbs_up
  174

  Reacties

  Ik vraag mij af of de definitie van Van Dale klopt.

  Toegevoegd door de Bon op 02 jul 2018 13:32

  Nee, die van Van Dale klopt niet.

  Maar voor het artikeltje kan er ook een ruimere of 2de definitie bij: Zo worden er pendelparkings gebruikt vanwaar autopassagiers naar bv. een evenement gebracht worden. En terug natuurlijk :)

  De festivalorganisatie roept daarom meer dan ooit op om met het openbaar vervoer naar Werchter te reizen. Er wordt bekeken of er een grote pendelparking in Leuven kan geopend worden. (newsmonkey.be)
  Toegevoegd door Georges Grootjans op 02 jul 2018 13:58

  Binnen het evenementenvervoersplan voor het Sportpaleis kan de P&R een belangrijke rol vervullen als pendelparking. (Antwerpen.be)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 02 jul 2018 14:00

  Ik heb de andere betekenis + voorbeeldjes in het artikeltje toegevoegd.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 02 jul 2018 19:10

  Bon, het is een mooi lemma.

  Ik heb NMBS in kleine letters gezet omwille van de link. Gij kunt toveren en dat op een ordentelijke manier goed krijgen hè. ;-)

  Een pendelparking is ook een soort van parking voor carpooling maar niet enkel en uitsluitend voor carpooling zoals in de definitie van Van Dale. Pendelparking heeft inderdaad een veel ruimere betekenis.

  Toegevoegd door fansy op 02 jul 2018 23:03

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.