Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  kerkfabriek

  Dit is slechts 1 definitie voor "kerkfabriek." Bekijk alle definities.

  kerkfabriek
  (de ~ (v.), ~en)

  (in België) openbare instelling die per parochie belast is met de zorg voor de parochiekerk(en) en het beheer van de goederen en de gelden van de parochie die bestemd zijn voor de uitoefening van de eredienst (Van Dale),(in Nederland): kerkbestuur

  < vertaling van het Frans ‘fabrique d’église’ < in het middeleeuws Latijn betekende fabrica het bouwen en onderhouden van een kerk < klassiek Latijn fabrica = ambacht, werk, kunstwerk, atelier

  De kerkfabriek betaalt herstellingen aan kerken. Als de kerkfabriek niet rondkomt is de gemeente wettelijk verplicht bij te passen.

  Kerkfabriek verkoopt grond in Stationstraat aan Colruyt (Titel)
  ALKEN – De kerkfabriek heeft een stuk grond in de Stationstraat voor 850.000 euro verkocht aan de groep Colruyt, die er een Okay-buurtwinkel zal bouwen. (HBVL 261014)

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door aliekens en laatst gewijzigd door de Bon (04 aug 2018 12:16)

  Thumbs_up
  363

  Reacties

  De kerkfabriek is een openbare instelling, tegenwoordig een vzw. Per parochie is er een kerkfabriek; ze zorgen voor het onderhoud van de kerk en voor de materiële ondersteuning van de eredienst. Zo kopen en herstellen ze bijv. kazuivels, stoelen, kaarsen, lampen, … en onderhouden ze inderdaad de kerkgebouwen (voor zover het niet om monumentale kerken of functies gaat). De kerkfabriek beheert ook de eigendommen van de parochie: vaak is bijvoorbeeld de pastorij eigendom van de kerkfabriek, en soms heeft ze ook andere huizen of gronden die verhuurd, verkocht of in erfpacht gegeven kunnen worden. Dat laatste gebeurt nogal eens bij vrije basisscholen, bij parochiecentra en bij clublokalen van parochiale jeugdbewegingen.

  Toegevoegd door steven_VI op 22 jul 2008 16:08

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.