Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  salariswagen

  Dit is slechts 1 definitie voor "salariswagen." Bekijk alle definities.

  salariswagen
  (znw. de ~ m, ~s)

  wagen waarvan het gebruik vergoed wordt door de werkgever, maar die niet echt nodig is voor de uitoefening van de functie. De salariswagen wordt beschouwd als een aanvulling op het salaris van de werknemer.

  NL: auto van de baas, leasebak (pop.)

  Bedrijfswagen versus salariswagen, dat vraagt om een woordje uitleg. Een huisdokter die zijn auto gebruikt om patiënten te gaan bezoeken of een stielman die met materiaal in de koffer op weg is naar een werf, die rijdt rond in een bedrijfswagen. Die wordt immers enkel of vooral gebruikt voor beroepsdoeleinden. België verschilt daarin niet met de buurlanden. (knack.be)

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door LeGrognard (04 aug 2015 23:44)

  Thumbs_up
  163

  Reacties

  Mijn Belgische roots verbazen zich na 15 jaar gesetteld te zijn in Nederland niet echt om het soms diepe verschil tussen de Nederlandse en de Vlaamse taal. Toch dook dit taaljuweeltje laatst in mijn blikveld op: de salariswagen. Ik had al een vermoeden maar zocht het voor de zekerheid op. Een Vlaamse salariswagen is een Nederlandse leaseauto.
  Er zijn mensen die zeggen dat er een verschil is tussen een salariswagen en een leaseauto. Een salariswagen is “een auto die aan de werknemer verstrekt wordt maar hij heeft hem niet echt nodig voor het uitvoeren van de functie.” Nu heb ik zelf in de ict gewerkt in een vorig leven dus ik durf deze stelling helemaal tegen te spreken. Ook een leaseauto is vaak niet echt nodig voor het uitvoeren van een functie.
  Salariswagen. Ik zeg: overnemen dit taaljuweeltje! (Tekstbureau van Ginneken)

  Toegevoegd door LeGrognard op 01 aug 2015 22:05

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.