Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  rotte patat

  Dit is slechts 1 definitie voor "rotte patat." Bekijk alle definities.

  rotte patat
  (vaste woordgroep)

  snoepgoed dat eruit ziet als een rotte patat – wordt tegenwoordig “sneeuwbal” genoemd – bestaat uit luchtig geklopte margarine omhuld met chocolade en bepoederd met bloemsuiker.

  We kochten in het winkeltje van Sie Foeter altijd rotte patatten, toverbollen en zwarte rek (rek, zwarte ~).

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door Marcus (02 nov 2014 11:05)

  Thumbs_up
  276

  Reacties

  Rotte patatten-Krieg

  De neuzenoorlog aan de Gentse Groentenmarkt is nog maar net gaan liggen, of de twee grootste snoepkramen van het plein staan al half te ruziën over een ander product. Dit keer gaat het om sneeuwballen, ook wel ‘de truffel van de werkmens’ genoemd.
  Voor wie de hele hetze van de neuzen (ook wel cuberdons genoemd, red.) gemist heeft, nog even snel de historie. Al jaar en dag staan Sonny Breine en Carl Demeestere elkaar naar het commerciële leven. De twee volwassen mannen verkopen op amper drie meter van elkaar cuberdons, de bekende paarse snoepjes in de vorm van een kegel. De strijd om klanten gaat gepaard met verwijten, verdachtmakingen en intimidatie, tot burgemeester Daniël Termont hen uiteindelijk allebei een verkoopverbod (aan hun kraam) oplegde.

  Truffel van de werkmens

  Intussen zijn we een paar maanden verder en zijn de heren overgeschakeld op ander snoepgoed. Deze keer proberen ze elkaar klanten af te snoepen met sneeuwballen. De ‘truffel van de werkmens’ werd uitgevonden in 1913 door August Larmuseau. Hij wou een alternatief bieden voor de dure truffel met een heerlijk recept. Binnenin een smeuïge vanille, daarrond een laagje fondantchocolade, bestrooid met poedersuiker.

  Het probleem aan de Gentse Groentenmarkt ligt deze keer vooral bij de producent van die sneeuwballen. Carl Demeestere legde de witte balletjes als eerste naast zijn cuberdons. De sneeuwbalversie van confiserie Geldhof tenminste, waar ook zijn neuzen worden gemaakt. Een dag later had ook Sonny Breine sneeuwballen in zijn kraam liggen, maar dan die van Larmuseau zelf. ‘Sneeuwballen zijn Gents, de vraag was groot dus daarom liggen ze in mijn kraam. Wie eerst was, de beste of de echte heeft, dat doet er niet toe’, verklaart Breine in Het Laatste Nieuws.

  Smaaktest

  Maar daar denkt Carl Demeestere dus anders over. ‘Mijn sneeuwballen bevatten veel meer chocolade. Chocolade is het duurste ingrediënt en toch verkoop ik de mijne goedkoper dan die van Sonny. Hier heb je er vier voor een euro, bij Sonny maar twee’, klinkt het.

  Beide heren hebben voorlopig weinig zin in een oorlog zoals bij de neuzen, maar toch wil Carl zijn concurrent Sonny uitdagen voor een smaaktest. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

  Commentaar:

  Sie Foeter die in Vorselaar een snoepwinkel openhield zou raar opgekeken hebben!

  Toegevoegd door Marcus op 02 nov 2014 11:01

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.