Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    driekoningentaart

    Dit is slechts 1 definitie voor "driekoningentaart." Bekijk alle definities.

    driekoningentaart
    (de ~, (v.), ~en)

    Naar volksgebruik wordt er, op 6 januari, met driekoningen, een taart gebakken waarin een boon verstopt zit. Het kind dat de boon in zijn taart vindt, is de drager van de kroon en is koning voor 1 dag.
    De kinderen gaan dan, verkleed als de drie koningen Melchior, Balthazar en Gaspard, driekoningenzingen voor zoetigheid of geld.

    ongemarkeerd in Van Dale 2018, maar
    google 2018: .BE (>44.300) ; .BE (>3.300)

    Galette des rois exemple

    De bekende driekoningentaarten zijn gemaakt met amandelcrèmevulling. Er wordt ook een papieren kroon bijgeleverd.

    In Tongeren steken ze er een porceleinen kerststalfiguurtje in, ipv een boon.

    Voor een vrouw uit Knokke is het jaar uitstekend begonnen. Zij vond een diamanten oorring ter waarde van 500 euro in de driekoningentaart van een patissier. (HNB 2013)

    Reuzegrote driekoningentaart voor een woonzorgcentrum in Beernem.

    Waarom eten we vandaag driekoningentaart met een boon in? (vrt.be)

    5 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door de Bon (15 apr 2018 11:24)
    Dit woord was woord van de dag op 06 jan 2014
    Dit woord was woord van de dag op 06 jan 2018

    Thumbs_up
    190

    Reacties

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Driekoningen

    Toegevoegd door fansy op 19 nov 2013 14:40

    http://www.volrecepten.be/click/index/61149/?site=libelle-lekker.be

    Toegevoegd door fansy op 19 nov 2013 14:55

    regionale verschillen

    In de Walen kennen ze de taart met de boon ook, het zingen dan weer niet; in Duitsland kennen ze wel de ‘Sternsinger’ en is 6 januari een feestdag, maar ginds is de taart onbekend — en in Engeland zijn geen van beide bekend.

    Gezongen heb ik in Oost-Vlaanderen als kind ook nog, maar zonder voorafgaande taart.

    Toegevoegd door Rodomontade op 20 nov 2013 11:41

    conincfeeste

    Driekoningenfeest, een feest op den 6den Januari, den Driekoningenof Dertiendag (lat. Epiphania). Vgl. Calendr. Belge 1, 21 vlgg., en een overblijfsel van de feestelijkheden van dien dag in de nog heden bekende driekoningenbrooden, alsmede Stallaert 2, 92 de uitdr. “coninc en coninginne van den broode”. Vgl. Kil. koninghendagh, regalia, festa regalia, festum regum, epiphania Domini; en bij Schuermans het ww. koningen, d. i. “op Drykoningennacht aan de deuren gaan zingen”; bij Van Dale: “(Zuidn.) driekoningendag vieren”. (MNW)

    Toegevoegd door fansy op 13 jun 2014 20:04

    Brusselslife.be:
    Dit is HET recept, het enige echte, het traditionele, dat van uw oma. Zo maakt u de echte driekoningentaart met frangipane:

    Ingrediënten voor 6 personen:
    - 2 rollen bladerdeeg
    - 100 g fijne suiker
    - 140 g amandelpoeder
    - 75 g zachte boter
    - 2 eieren en 1 eigeel
    - 1 soeplepel rum of amandellikeur
    - 1 soeplepel amandelessence (facultatief)
    - 1 boon
    - 1 kroon voor de koning

    Bereiding:
    Lege en van de bladerdegen in de taartvorm en prik in de bodem met een vork.
    Meng in een kom de fijne suiker, het amandelpoeder, de zachte boter, de twee eieren en de rum. Voeg indien gewenst de amandelessence toe.
    Giet in de taartvorm en verstop er de boon in.
    Bedek met de tweede rol bladerdeeg en zorg ervoor dat de randen van de twee degen aan elkaar plakken.
    Maak bovenaan enkele gaatjes met een vork, teken voorzichtig met een mes enkele motieven op het deeg en strijk in met het eigeel.
    Plaats de taart in een voorverwarmde oven van 200°C en let op de baktijd (20 tot 30 minuten).
    Om het recept wat fruitiger te maken, kunt u op de bodem enkele vooraf in boter gebakken schijfjes appel leggen vooraleer er het deeg over te gieten.

    Toegevoegd door fansy op 06 jan 2016 20:10

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Hulp gezocht!
    Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
    Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

    Leer je Nederlands?
    NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.