Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  VRT-Nederlands

  Dit is slechts 1 definitie voor "VRT-Nederlands." Bekijk alle definities.

  VRT-Nederlands
  (het ~, geen mv)

  Deze term gebruikt men heel dikwijls voor het Algemeen Nederlands in Vlaanderen. Ook wel televisienederlands genoemd.

  Alegmeen Nederlands Woordenboek: (vooral) in België

  zie ook vrt-taal

  Op de openbare omroep spreekt men VRT-Nederlands. De commerciële omroep verspreidt het ‘Verkavelingsvlaams’ ofwel het ‘Schoon Vlaams’.

  Jan Becaus is een duidelijk voorbeeld van een VRT-Nederlands spreker.

  zie Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

  12 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (23 jul 2020 14:11)

  Thumbs_up
  284

  Reacties

  http://taalschrift.org/reportage/000458.html

  Toegevoegd door fansy op 04 aug 2013 13:13

  Een voorbeeld is Gert Verhulst, die sprak als vrt-omroeper VRT-Nederlands. Nu spreekt die Schoon Vlaams. Wie bij den hond slaapt… of nee, dat is iets anders zeker;)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 04 aug 2013 13:30

  Ik heb maar een keer een VTM-nieuwslezer gehoord, met alle respect: het klonk als Hollands met een Belgisch accent.
  Daarentegen is de VRT langzaam aan het uitgroeien tot de omroep met het beste gesproken Nederlands van de Lage Landen.
  Mevrouw Tanghe won er al een prijs mee.
  Ere wie ere toekomt.

  Toegevoegd door LeGrognard op 04 aug 2013 17:09

  Correctie, LG. Mevrouw Tanghe spreekt Vlaams :) Een Nederlandse nieuwslezer spreekt zo:
  http://www.youtube.com/watch?v=QH8rE4EM6MU

  Hier is mijn stelling: Het taalverschil tussen de Nederlandse mevrouw De Boer en mevrouw Tanghe is veel groter dan het verschil tussen mevrouw Tanghe en de gemiddelde Vlaamse boer wanneer hij meer of minder Schoon Vlaams spreekt.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 04 aug 2013 18:18

  Merci voor het compliment. Ik begreep mevrouw de Boer ook niet altijd.

  Toegevoegd door LeGrognard op 04 aug 2013 18:30

  Haha, ik lig plat van ’t lachen, LG :)
  Ik zou zeggen, we lenen onze vrt taaladviseur uit, maar we zien hem zelf te gaarne. (Serieus, alhoewel ik niet liever doe dan op zijn kap zitten, is het de beste die er kan zijn. En ik meen het nog ook.)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 04 aug 2013 19:03

  Het is in het VLAAMS regeerakkoord opgenomen dat ze bij de VRT het Standaard Nederlands moeten hanteren, met hier en daar een uitzondering. In De Morgen over de VRT:
  “Het taalgebruik op de openbare omroep is nog zo’n stokpaardje van de N-VA. Meremans bevestigt dat wat hem betreft de lat gerust een stuk hoger mag. “Ik heb de indruk dat er wat die standaardtaal betreft een zekere luiheid is ingeslopen bij de VRT. In een reeks als Flikken werd in de beginjaren wel degelijk standaardtaal gehanteerd. Maar dat is daarna afgegleden naar een soort tussentaal.”

  (Euh, wat spreken ze in flikken Maastricht? Is dat SN?)

  En dan ook nog dit:

  Ook de wielerverslaggeving komt in het vizier, en dan vooral het sappige accent van bijzitters als Sven Nys, José De Cauwer of Eddy Planckaert. “Een renner als Philippe Gilbert spreekt beter Nederlands dan bepaalde co-commentatoren. Dat kan echt niet meer.”

  Zoudt ge daar nu gene floeren van sch***!
  We gaan hier niet aan politiek doen, want dat is er hier het forum niet voor, maar over taalpolitiek mogen we toch wel iets zeggen: Er is een enorm politiek discours over identiteit, de canon, Vlaamse identiteit enzoverder. Nu bestaat er een uitdrukking ‘De koers is van ons’ (koers, de ~ is van ons). Het zou bijna een politieke slogan kunnen zijn. Koers is heel Vlaams, de geschiedenis, de traditie, de Flandrien, … En daarom dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld de voetbal, de wielerverslaggeving ook veel meer Vlaams is. Doorspekt met Vlaams jargon (waarvan er heel wat inmiddels is doorgesijpeld naar het SN) en Vlaams taalgebruik. Er zijn heel wat Nederlanders die graag naar de koers op de vrt kijken, precies omwille van de verslaggeving. De ex-wielrenners Sven Nys, José De Cauwer of Eddy Planckaert spreken uitstekend Standaard Vlaams, maar ook de professional Michel Wuyts spreekt Vlaams. Denken ze nu echt dat die zijn ‘Tommeke, Tommeke, Tommeke’ in te ruilen is voor ‘Tommetje, Tommetje, Tommetje’ of, godbetert, ‘Tommie, Tommie, Tommie’?
  Arm Vlaanderen!

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 12 okt 2019 12:40

  Ware ‘kik nen taalpaus, ik zou charlatan Johan Taeldeman eeuwig verdoemen voor zijn uitvinding van dat volstrekt onnodig en beledigend woord ’tussentaal’. Der is geen énkel ander land ter wereld waar dat der een ook maar enigszins soortgelijk concept bestaat.

  Eerlijkheidshalve moet het wel gezegd dat na “Tommeke Tommeke Tommeke” niet “wa doede nu”, maar “wat doe je nu” kwam. Het kon dus wel nog Vlaamser.

  Toegevoegd door nthn op 12 okt 2019 20:24

  Over dialecten en tussentaal door wijlen J. Taeldeman. Die zijn naam blijkbaar niet gestolen heeft :) Of was hij voorbestemd?

  https://www.youtube.com/watch?v=2HbtgSTgqlI

  Toegevoegd door de Bon op 14 okt 2019 15:08

  Niet specifiek over de VRT, maar in reklam van/voor pampers zeggen ze iets over ‘luiers die open kunnen gaan staan’. Het is een Vlaamse stem, maar grammaticaal kan die zin onmogelijk Hollandser. In het Vlaams, maar niet indruisend tegen enige regel van het SN, zou dat gewoon ‘pampers die kunnen opengaan’ zijn. ‘Open kunnen gaan staan’, het doet zeer aan mijn oren.

  Toegevoegd door nthn op 28 mrt 2020 21:44

  Ruud H. fret waarschijnlijk zijn kas op nu dat 9 op de 10 gasten in alle duidingsprogramma’s van de VRT mekaar gewoon aanspreken met ‘ge’. In feite zijn de enigen die nog iedereen zitten uit te jouen de presentatoren van dienst en coronacommissaris Marc Van Ranst, want die zijn het gewoon van Hollands te spreken als de camera’s draaien.

  Toegevoegd door nthn op 07 apr 2020 21:45

  Op 12 oktober 2019 hebben we hierboven al eens gehad over het Vlaams in de koersverslaggeving. Over het feit toch dat sommige politiekers daar grote kuis in zouden willen houden. Nu is dat volgens mij politieke zelfmoord want als ge daar aan raakt, dan raakt ge aan de ziel van elke Vlaming, ook van de nieuwkomers. Het is niet voor niets dat het koersvlaams ook in de media gecultiveerd wordt, spijtig genoeg wel iets te veel als folklore:
  Het Paul Herygers Soundboard: “Zietem loeren, zietem loeren” (vrt.be)
  https://sporza.be/nl/2021/01/28/het-paul-herygers-soundboard-zietem-loeren-zietem-loeren~1611849042379/?linkId=sporza%7Cvrtnws%7C%2Fnl%2Fnet-binnen%7Cteaser

  Alhoewel ze er toch weer in geslaagd zijn minstens één voorzetsel op het klankbord te veranderen. Zoekt maar.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 30 jan 2021 11:07

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.