Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Tielebuis, zo zot als ~

  Dit is slechts 1 definitie voor "Tielebuis, zo zot als ~." Bekijk alle definities.

  Tielebuis, zo zot als ~
  (uitdr.)

  Tielebuis

  Van Dale 2013 online: gewestelijk

  zie ook tieleboas, zo zot als ~ en tielebuis zijn

  Woordenboek der Nederlandsche Taal: eigennaam van den hoofdpersoon in de Cluyt van Tielebuys, die wederom herdragen wilde sijn (v. vloten, Kluchtspel), welke in 1541 door de haarlemsche rederijkerskamer te Diest werd gespeeld; en als naam voor een aartsgek bekend gebleven, thans nog in Antwerpse Kempen en Brabant in de uitdrukking zoo zot als Tielebuis,
  door en door gek (Tuerl., Cornelissen-Vervliet).

  5 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door fansy (10 aug 2018 13:12)

  Thumbs_up
  291

  Reacties

  Georges, mijn memoe uit Lier die zei dat al in de jaren 70. Het is niet bepaald alleen Vlaams Brabant, maar het gaat breder uit. Hoe meer ik met de taal en de geschiedenis bezig ben, hoe meer de VW-gebieden niet klopppen.

  Toegevoegd door fansy op 26 feb 2013 06:09

  Historisch-taalkundig gezien heb ik al ontdekt gehad dat de Limburgse Kempen(Balen, Lommel, Mol,…), het Zuid-Noord-Oosten van de Antwerpse Kempen en het Hageland tot 1 groot gebied behoren en dat is ‘Brabant’ en het kan, spijtig genoeg niet ingedeeld worden in 1 taalgebied. Ook het Nederlandse Brabant (Oss, Vianen, ed.) hoort bij dit taalgebied.

  Toegevoegd door fansy op 26 feb 2013 06:14

  Antw. staat ook in het lemma. Maar het VW laat meerdere regio’s spijtig genoeg niet toe, dus smoest ik kiezen…

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 26 feb 2013 09:23

  Ook voor Limburg zorgt dit voor problemen. De sinds jaar en dag gehanteerde dialectgrenzen verlopen voornamelijk verticaal, zo de ik/ich-lijn (de zgn. Uerdinger linie), de scho/sjo-lijn (Panninger zijlinie), de st/sjt-lijn (Panninger linie) enz., die de beide provincies verdelen in resp. westelijk Limburgs, centraal Limburgs en oostelijk Limburgs, en niet zozeer in Kempisch, Maaslands, Haspengouws enz. Deze opdeling is historisch te verklaren (Keulse expansie, Brabantse invloed na de slag bij Worringen in 1280).
  Het localiseringsprobleem zou ten dele kunnen opgelost worden door de selectie van meerdere regio’s mogelijk te maken. Maar het lijkt erop dat dit niet zo maar mogelijk is, anders had aliekens hier allang een mouw aan gepast …

  Toegevoegd door petrik op 26 feb 2013 10:35

  Als het WNT ‘Antwerpen’ schrijft, komt het woord uit het “Idioticon van het Antwerpsch (stad Antwerpen en Antwerpsche Kempen)”. Maar meestal komen die woorden toch uit de Kempen of zijn ze al lang niet meer in gebruik in de stad.
  Persoonlijk heb ik Tielebuis nooit gehoord.

  Toegevoegd door de Bon op 26 feb 2013 10:38

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.