Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  vlo

  Dit is slechts 1 definitie voor "vlo." Bekijk alle definities.

  vlo
  (de ~ (m.), ~s)

  velo

  ook in Antw. Kempen

  Hier, pakt mijne vlo maar, ik kom wel met den tram.

  “ik heb nog maar 15km mee menne nieuwe vlo gebold en er zit al ne slag in da achterwiel, das toch nie normaal denk e, ofwel??” (forum.mountainbike.be)

  “N-VA Leuven heeft het fietsdeelsysteem ‘Vlo’ gelanceerd dat, in tegenstelling tot de systemen van commerciĆ«le bedrijven in Antwerpen, Brussel, Gent en Namen, minder duur is.” (hln.be 20.01.2017)

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door haloewie en laatst gewijzigd door de Bon (11 mrt 2018 19:16)

  Thumbs_up
  312

  Reacties

  velo, villo, vlo (werkwijze?)

  3 uitspraken en 3 schrijfwijzen op 3 verschillende lemma’s (= locaties) voor 1 betekenis is de door mij met opzet aangedikte vaststelling.

  Is dit de bedoeling? Op die manier komt ge gemakkelijk aan de eerste 10 000 ingangen voor het woordenboek. Zou het niet beter zijn een basiswoord te kiezen, waar ge de dialectvormen bij onderbrengt?

  Toegevoegd door haloewie op 24 nov 2007 13:11

  werkwijze: doorverwijzen

  Het lijkt me het handigst om deze dialect- of fonetische vormen toch te laten toevoegen, maar ze door te verwijzen naar de meest representatieve vorm, de vorm die naar ons inziens meest wordt gebruikt, hoewel dit ter discussie kan staan. Zo moeten we op slechts 1 plaats het lemma uitleggen (met zijn herkomst, vormen, synoniemen, …).

  De fonetische of dialectische termen in hun oorspronkelijke vorm kunnen blijven staan (enkel met verwijzing naar correcte “schrijfwijze”), om zo hun herkomst te laten zien, en om te voorkomen dat ze steeds weer opnieuw gaan worden toegevoegd, en we er achteraan gaan moeten blijven gaan. Ik wil het toevoegen van deze fonetische of dialectische vormen echter niet bemoedigen, en limiteer het Vlaams woordenboek het liefst tot de essentiĆ«le, meest representatieve vormen.

  Deze werkwijze is enkel suggestief, en ik verwelkom graag opmerkingen (op het forum).

  Toegevoegd door aliekens op 24 nov 2007 13:35

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Hulp gezocht!
  Wil je graag meebouwen aan de taalatlas van de Nederlandse taal?
  Taalverhalen zoekt nieuwe vaste correspondenten voor haar mini taalonderzoekjes.

  Leer je Nederlands?
  NedBox.be is een gratis website om op een leuke manier Nederlands te oefenen, via tv-fragmenten en krantenartikels.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.