Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Koningsdag

  Dit is slechts 1 definitie voor "Koningsdag." Bekijk alle definities.

  Koningsdag
  (begrip)

  Koningsdag is in België een feest ter ere van de koning, dat jaarlijks op 15 november wordt gevierd. (…) De datum van het Koningsfeest werd dan ook vanaf het aantreden van koning Leopold III definitief vastgesteld op 15 november, zowel de feestdag van de Heilige Leopold als van de Heilige Albert. (…) De benaming Feest van de Dynastie (dag van de dynastie) wordt soms nog gebruikt, ook al stuurde premier Jean Van Houtte in 1953 een circulaire rond, met de melding dat deze benaming fout was. (Wikipedia)

  Van Dale 2013 online: in België dag (15 november) waarop de verjaardag van de koning wordt gevierd

  Morgen is het Koningsdag, dan vieren we koning Albert. We zullen de tricolore maar al buiten hangen en den Brabançonne nog eens repeteren zeker?

  6 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door fansy (13 aug 2018 09:52)

  Thumbs_up
  320

  Reacties

  Ik dacht dat Koningsdag iets van de laatste jaren was, een taaalonderdanige kopie van het Nederlandse Koninginnedag (30 april), maar nee. Het bestaat al langer. Wat wel merkwaardig is dat de media er in enkele jaren tijd in geslaagd zijn dag van de dynastie te vervangen door Koningsdag. Ik heb van ’t jaar op radio of tv nog geen enkele keer dag van de dysnastie gehoord. Bij het goegelen nog wel:
  http://www.gva.be/regio-kempen/westerlo/feest-van-dynastie.aspx

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 13 nov 2012 09:04

  Vroeger, toen ik nog beroepsmilitair was bij de Marine, was het elk jaar op 15 november korpsfeest ter ere van de Koning. Het begon al ’s morgens met een parade op de binnenkoer van de kazerne (of op de kaai als je op een schip was). In je allerbeste eerste tenue natuurlijk. Dan voor de middag een uitgebreide receptie waarop altijd “Leve de Koning” werd geroepen. Daarna een uitgelezen korpsmaaltijd. Nadien besprenkeld met de nodige biertjes. Elk jaar opnieuw wist de vijand dat de Belgische militairen op die dag niet zouden kunnen reageren als je binnenviel. Altijd geluk gehad?

  Toegevoegd door dsa op 13 nov 2012 18:31

  ‘Elk jaar opnieuw wist de vijand dat de Belgische militairen op die dag niet zouden kunnen reageren als je binnenviel.’

  Was dat op een andere dag dan anders denkt ge? ;)

  Maar ge hebt gelijk, op Koningsdag wordt de koning gevierd. Nochtans leerden wij op school dat op 15 november de hele koninklijke familie gevierd werd, vandaar dag van de dynastie. Maar dat schijnt een overblijfsel te zijn van de tussenperiode dat prins Karel tijdelijk de honneurs waarnam.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 13 nov 2012 19:51

  Ja, wat nu? Vanaf morgen verandert de zaak natuurlijk… Alhoewel, Koningsdag (VL: 15/11; NL: 27/4)
  En verder moet VD het lemma Prinsjesdag eens wat beter duiden en aanpassen. Dat het NL is, bedoel ik.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 29 apr 2013 09:28

  Morgen te zien op Google Earth: een oranje plak op de wereldbol, dat is NL.
  Oranjegekte kennen wij niet, en moesten we dan toch een equivalent hebben dan zouden we het waarschijnlijk in het genre van tricolorezot noemen.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 29 apr 2013 19:14

  Echt gebeurd: Ik hoor Martine Tanghe zojuist zeggen dat de kroning (‘t schijnt dat ze in NL inhuldiging zeggen) van Willem-Alexander de ’opener’ van het nieuws was. Stelt u voor dat de eerste de beste Chinees die initiatie ‘Nederlands’ volgt die ‘opener’ in VD opzoekt… Het enige dat hij gaat tegenkomen dat hem enige houvast gaat bieden is ‘kroonkurkwipper’. En hij gaat er niet ver naast zijn. Alleen de kurk is er teveel aan :)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 29 apr 2013 19:53

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.