Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    potpourriwet

    Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "potpourriwet"

    potpourriwet
    (zelfst. naamw. , ~ten)

    de potpourriwetten bundelen uiteenlopende hervormingen in het justitieel beleid.

    De naam werd door federaal minister K. Geens zelf gekozen en refereert naar de Mammoetwet van 1975 die destijds een potpourriwet werd genoemd:
    “De in dit Justitieplan voorgestelde maatregelen zullen worden omgezet in vier wetsontwerpen die vanaf de lente achtereenvolgens zullen worden voorgelegd aan Regering en Parlement. Deze ontwerpen gaven we bescheiden de naam potpourri, en dit plan toont aan dat er een stevige kerntaken-strategie achter zit, ondanks de benaming. Zoals de rechtsgeleerden destijds de vraag stelden of de zogenaamde kleine Mammoetwet van 30 juni 1975 in wezen geen Potpourriwet was, hopen wij in dit geval het omgekeerde: namelijk dat deze potpourriwetten als een klein mammoetwerk zullen worden ervaren.” (website van Minister van Justitie K. Geens)

    “Minister van Justitie Koen Geens zit welgeteld één jaar in het zadel en hij heeft al een nieuw justitieplan op tafel gelegd en vier potpourriwetten om justitie efficiënter en moderner te maken.” (het Belang van Limburg)

    Geens herhaalde dat de plannen van de regering naast een ‘beperkte vermindering’ van het personeel vooral moeten zorgen voor een vergroting van de efficiëntie en een vermindering van de werklast. Iets wat volgens hem al duidelijk blijkt uit zijn eerste drie potpourri-wetten. (tijd.be)

    De vijfde Potpourri-wet creëert een wettelijke grondslag voor de heropsluiting van een opgeëist persoon met het oog op uitlevering wanneer die persoon tijdens de uitleveringsprocedure in vrijheid werd gesteld alvorens het uitleveringsbesluit – dat de uitlevering (ten minste deels) toestaat, kon worden betekend.(polinfo.kluwer.be)

    0 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door fansy (05 Aug 2021 10:40)

    👍
    187

    Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

    Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.