Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  A.V.V.

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "A.V.V."

  A.V.V.
  (de ~, (m.) , ~s)

  Afkorting voor Aankoop- en VerkoopsVennootschap van de Belgische Boerenbond

  Geschiedenis: (aveve.be)
  Pastoor Mellaerts richtte in 1887 in het Kempense Heist-Goor een aankoopcoöperatie op binnen zijn ‘boerengilde’. De coöperatie speelt in op de groeiende landbouwmarkt en over het ganse land worden gewestelijke en plaatselijke magazijnen opgericht.
  Binnen de Boerenbond-organisatie wordt een ‘Verbruikscommissie’ opgericht waarbij de plaatselijke aankoopafdelingen er vrijblijvend hun bestellingen kunnen plaatsen. Omdat het voor verenigingen bij wet verboden is handel te drijven, wordt de Verbruikscommissie in januari 1901 omgevormd tot de ‘NV Aan- en Verkoopvennootschap van de Belgische Boerenbond’. Hiermee krijgen de aankoopafdelingen een eigen juridische structuur.
  Omwille van de toenemende concurrentie moet A.V.V. mee evolueren. Er wordt geïnvesteerd in de modernisering en het bouwen van veevoederfabrieken en een triëerstation voor granen. Omdat de landbouwbedrijven steeds groter worden zal het A.V.V. de aankoopafdelingen loskoppelen van de Boerenbondstructuur. De omvorming van deze aankoopafdelingen leidt tot de naamsverandering en tot de huidige klantenkring van Aveve.

  Het streven naar een eigen identiteit in 1984 – tot dan toe voerde A.V.V. nog ‘Boerenbond’ als merk voor veevoeders en andere producten – leidt in dat jaar tot een wijziging van de naam in ‘AVEVE’. (aveve.be)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door fansy (15 jan 2017 00:51)

  Thumbs_up
  205

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.