Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

    friet

    De beschrijving van deze term werd 14 keer aangepast.

    Versie 14

    friet
    (de ~ (m.), ~en)

    In reepjes versneden en gefrituurde patatten. De Vlaamse friet is typisch vrij dik: maat 10/10 (1cm op 1cm)
    Friet is bekend onder verschillende benamingen:
    - in Vlaanderen wordt meestal van frieten, frietjes of fritten gesproken,
    - in de drie zuidelijke provincies van Nederland spreekt men van friet of frites
    - in de rest van Nederland wordt ook vaak het woord patat gebruikt.
    - http://nl.wikipedia.org/wiki/Friet
    - https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg:Friet

    Voor de bereiding wordt de patat gepeld, gesneden, goed gespoeld met water en kort gedroogd om overtollig zetmeel te verwijderen. De frieten worden eerst voorgebakken in ruim vet van 170 graden tot ze gaar zijn. Daarna worden de frieten een tweede maal gebakken in ruim vet van 190 graden. Na elke bakbeurt worden de frieten opgegooid zodat overtollig vet verwijderd kan worden.
    In België worden frieten standaard geserveerd met zout en mayonnaise, en zijn zo het standaard bijgerecht in een restaurant met Belgische keuken.

    vgl. stoofvlees-friet

    Fries 2

    Vlaamse friet is in Nederland een benaming voor dikke frieten van goede kwaliteit.

    Ik kan elke dag biefstuk-friet eten!

    We eten frieten vandaag.

    Ik heb goesting voor frieten.

    Voor mij ne friet met looksaus.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 09 feb 2019 02:25
    5 reactie(s)

    Versie 13

    friet
    (de ~ (m.), ~en)

    In reepjes versneden en gefrituurde patatten. De Vlaamse friet is typisch vrij dik: maat 10/10 (1cm op 1cm)
    Friet is bekend onder verschillende benamingen:
    - in Vlaanderen wordt meestal van frieten, frietjes of fritten gesproken,
    - in de drie zuidelijke provincies van Nederland spreekt men van friet of frites
    - in de rest van Nederland wordt ook vaak het woord patat gebruikt.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Friet

    Voor de bereiding wordt de patat gepeld, gesneden, goed gespoeld met water en kort gedroogd om overtollig zetmeel te verwijderen. De frieten worden eerst voorgebakken in ruim vet van 170 graden tot ze gaar zijn. Daarna worden de frieten een tweede maal gebakken in ruim vet van 190 graden. Na elke bakbeurt worden de frieten opgegooid zodat overtollig vet verwijderd kan worden.
    In België worden frieten standaard geserveerd met zout en mayonnaise, en zijn zo het standaard bijgerecht in een restaurant met Belgische keuken.

    vgl. stoofvlees-friet

    Fries 2

    Vlaamse friet is in Nederland een benaming voor dikke frieten van goede kwaliteit.

    Ik kan elke dag biefstuk-friet eten!

    We eten frieten vandaag.

    Ik heb goesting voor frieten.

    Voor mij ne friet met looksaus.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door de Bon op 29 jun 2018 15:14
    5 reactie(s)

    Versie 12

    friet
    (de ~ (m.), ~en)

    In reepjes versneden en gefrituurde patatten. De Vlaamse friet is typisch vrij dik: maat 10/10 (1cm op 1cm)
    Friet is bekend onder verschillende benamingen:
    - in Vlaanderen wordt meestal van frieten, frietjes of fritten gesproken,
    - in de drie zuidelijke provincies van Nederland spreekt men van friet of frites
    - in de rest van Nederland wordt ook vaak het woord patat gebruikt.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Friet

    Voor de bereiding wordt de patat gepeld, gesneden, goed gespoeld met water en kort gedroogd om overtollig zetmeel te verwijderen. De frieten worden eerst voorgebakken in ruim vet van 170 graden tot ze gaar zijn. Daarna worden de frieten een tweede maal gebakken in ruim vet van 190 graden. Na elke bakbeurt worden de frieten opgegooid zodat overtollig vet verwijderd kan worden.
    In België worden frieten standaard geserveerd met zout en mayonnaise, en zijn zo het standaard bijgerecht in een restaurant met Belgische keuken.

    vgl. stoofvlees-friet

    Fries 2

    Vlaamse friet is in Nederland een benaming voor dikke frieten van goede kwaliteit.

    Ik kan elke dag biefstuk-friet eten!

    We eten frieten vandaag.

    Ik heb goesting voor frieten.

    Voor mij ne friet met looksaus.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door de Bon op 27 jun 2018 10:36
    5 reactie(s)

    Versie 11

    friet
    (de ~ (m.), ~en)

    In reepjes versneden en gefrituurde patatten. De Vlaamse friet is typisch vrij dik: maat 10/10 (1cm op 1cm)
    Friet is bekend onder verschillende benamingen:
    - in Vlaanderen wordt meestal van frieten, frietjes of fritten gesproken,
    - in de drie zuidelijke provincies van Nederland spreekt men van friet of frites
    - in de rest van Nederland wordt ook vaak het woord patat gebruikt.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Friet

    Voor de bereiding wordt de patat gepeld, gesneden, goed gespoeld met water en kort gedroogd om overtollig zetmeel te verwijderen. De frieten worden eerst voorgebakken in ruim vet van 170 graden tot ze gaar zijn. Daarna worden de frieten een tweede maal gebakken in ruim vet van 190 graden. Na elke bakbeurt worden de frieten opgegooid zodat overtollig vet verwijderd kan worden.
    In België worden frieten standaard geserveerd met zout en mayonnaise, en zijn zo het standaard bijgerecht in een restaurant met Belgische keuken.

    vgl. stoofvlees-friet

    Klik op de afbeelding
    Fries 2

    Vlaamse friet is in Nederland een benaming voor dikke frieten van goede kwaliteit.

    Ik kan elke dag biefstuk-friet eten!

    We eten frieten vandaag.

    Ik heb goesting voor frieten.

    Voor mij ne friet met looksaus.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 27 jun 2018 00:43
    5 reactie(s)

    Versie 10

    friet
    (de ~ (m.), ~en)

    In reepjes versneden en gefrituurde patatten. De Vlaamse friet is typisch vrij dik: maat 10/10 (1cm op 1cm)
    Friet is bekend onder verschillende benamingen:
    - in Vlaanderen wordt meestal van frieten, frietjes of fritten gesproken,
    - in de drie zuidelijke provincies van Nederland spreekt men van friet of frites
    - in de rest van Nederland wordt ook vaak het woord patat gebruikt.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Friet

    Voor de bereiding wordt de patat gepeld, gesneden, goed gespoeld met water en kort gedroogd om overtollig zetmeel te verwijderen. De frieten worden eerst voorgebakken in ruim vet van 170 graden tot ze gaar zijn. Daarna worden de frieten een tweede maal gebakken in ruim vet van 190 graden. Na elke bakbeurt worden de frieten opgegooid zodat overtollig vet verwijderd kan worden.
    In België worden frieten standaard geserveerd met zout en mayonnaise, en zijn zo het standaard bijgerecht in een restaurant met Belgische keuken.

    vgl. stoofvlees-friet

    Vlaamse friet is in Nederland een benaming voor dikke frieten van goede kwaliteit.

    Ik kan elke dag biefstuk-friet eten!

    We eten frieten vandaag.

    Ik heb goesting voor frieten.

    Voor mij ne friet met looksaus.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 27 jun 2018 00:40
    5 reactie(s)

    Versie 9

    friet
    (de ~ (m.), ~en)

    In reepjes versneden en gefrituurde patatten. De Vlaamse friet is typisch vrij dik: maat 10/10 (1cm op 1cm)
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Friet

    Voor de bereiding wordt de patat gepeld, gesneden, goed gespoeld met water en kort gedroogd om overtollig zetmeel te verwijderen. De frieten worden eerst voorgebakken in ruim vet van 170 graden tot ze gaar zijn. Daarna worden de frieten een tweede maal gebakken in ruim vet van 190 graden. Na elke bakbeurt worden de frieten opgegooid zodat overtollig vet verwijderd kan worden.
    In België worden frieten standaard geserveerd met zout en mayonnaise, en zijn zo het standaard bijgerecht in een restaurant met Belgische keuken.

    Wikipedia:
    Friet is bekend onder verschillende benamingen:
    in Vlaanderen wordt meestal van frieten, frietjes of fritten gesproken
    in de drie zuidelijke provincies van Nederland spreekt men van friet of frites
    in de rest van Nederland wordt ook vaak het woord patat gebruikt.
    Vlaamse friet is in Nederland een benaming voor dikke frieten van goede kwaliteit.

    vgl. stoofvlees-friet

    Ik kan elke dag biefstuk-friet eten!
    We eten frieten vandaag.
    Ik heb goesting voor frieten.
    Voor mij ne friet met looksaus.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door Georges Grootjans op 13 feb 2015 18:49
    5 reactie(s)

    Versie 8

    friet
    (de ~ (m.), ~en)

    In reepjes versneden en gefrituurde patatten. De Vlaamse friet is typisch vrij dik: maat 10/10 (1cm op 1cm)
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Friet

    Voor de bereiding wordt de patat gepeld, gesneden, goed gespoeld met water en kort gedroogd om overtollig zetmeel te verwijderen. De frieten worden eerst voorgebakken in ruim vet van 170 graden tot ze gaar zijn. Daarna worden de frieten een tweede maal gebakken in ruim vet van 190 graden. Na elke bakbeurt worden de frieten opgegooid zodat overtollig vet verwijderd kan worden.
    In België worden frieten standaard geserveerd met zout en mayonnaise, en zijn zo het standaard bijgerecht in een restaurant met Belgische keuken.

    Wikipedia:
    Friet is bekend onder verschillende benamingen:
    in Vlaanderen wordt meestal van frieten, frietjes of fritten gesproken
    in de drie zuidelijke provincies van Nederland spreekt men van friet of frites
    in de rest van Nederland wordt ook vaak het woord patat gebruikt.
    Vlaamse friet is in Nederland een benaming voor dikke frieten van goede kwaliteit.

    Ik kan elke dag biefstuk-friet eten!
    We eten frieten vandaag.
    Ik heb goesting voor frieten.
    Voor mij ne friet met looksaus.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 11 dec 2013 05:39
    5 reactie(s)

    Versie 7

    friet
    (de ~ (m.), ~en)

    In reepjes versneden en gefrituurde patatten. De Vlaamse friet is typisch vrij dik: maat 10/10 (1cm op 1cm)

    Voor de bereiding wordt de patat gepeld, gesneden, goed gespoeld met water en kort gedroogd om overtollig zetmeel te verwijderen. De frieten worden eerst voorgebakken in ruim vet van 170 graden tot ze gaar zijn. Daarna worden de frieten een tweede maal gebakken in ruim vet van 190 graden. Na elke bakbeurt worden de frieten opgegooid zodat overtollig vet verwijderd kan worden.
    In België worden frieten standaard geserveerd met zout en mayonnaise, en zijn zo het standaard bijgerecht in een restaurant met Belgische keuken.

    Wikipedia:
    Friet is bekend onder verschillende benamingen:
    in Vlaanderen wordt meestal van frieten, frietjes of fritten gesproken
    in de drie zuidelijke provincies van Nederland spreekt men van friet of frites
    in de rest van Nederland wordt ook vaak het woord patat gebruikt.
    Vlaamse friet is in Nederland een benaming voor dikke frieten van goede kwaliteit.

    Ik kan elke dag biefstuk-friet eten!
    We eten frieten vandaag.
    Ik heb goesting voor frieten.
    Voor mij ne friet met looksaus.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door Georges Grootjans op 17 aug 2013 09:10
    5 reactie(s)

    Versie 6

    friet
    (de ~ (m.), ~en)

    In reepjes versneden en gefrituurde patatten. De Vlaamse friet is typisch vrij dik: maat 10/10 (1cm op 1cm)

    Voor de bereiding wordt de patat gepeld, gesneden, goed gespoeld met water en kort gedroogd om overtollig zetmeel te verwijderen. De frieten worden eerst voorgebakken in ruim vet van 170 graden tot ze gaar zijn. Daarna worden de frieten een tweede maal gebakken in ruim vet van 190 graden. Na elke bakbeurt worden de frieten opgegooid zodat overtollig vet verwijderd kan worden.
    In België worden frieten standaard geserveerd met zout en mayonnaise, en zijn zo het standaard bijgerecht in een restaurant met Belgische keuken.

    Wikipedia:
    Friet is bekend onder verschillende benamingen:
    in Vlaanderen wordt meestal van frieten, frietjes of fritten gesproken
    in de drie zuidelijke provincies van Nederland spreekt men van friet of frites
    in de rest van Nederland wordt ook vaak het woord patat gebruikt.
    Vlaamse friet is in Nederland een benaming voor dikke frieten van goede kwaliteit.

    Ik kan elke dag biefstuk-friet eten!
    We eten frieten vandaag.
    Ik heb goesting voor frieten.
    Voor mij ne friet met looksaus.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door fansy op 04 dec 2012 03:20
    5 reactie(s)

    Versie 5

    friet
    (de ~ (m.), ~en)

    In reepjes versneden en gefrituurde patatten. De Vlaamse friet is typisch vrij dik.

    Voor de bereiding wordt de patat gepeld, gesneden, goed gespoeld met water, en kort gedroogd om overtollig zetmeel te verwijderen. De frieten worden eerst voorgebakken in ruim vet van 170 graden tot ze gaar zijn. Daarna worden de frieten een tweede maal gebakken in ruim vet van 190 graden. Na elke bakbeurt worden de frieten opgegooid zodat overtollig vet verwijderd kan worden. In België worden frieten standaard geserveerd met zout en mayonnaise, en zijn zo het standaard bijgerecht in een restaurant met Belgische keuken.

    uit wikipedia: Friet is bekend onder verschillende benamingen: in Vlaanderen wordt meestal van frieten, frietjes of fritten gesproken, in de drie zuidelijke provincies van Nederland spreekt men van friet of frites, en in de rest van Nederland wordt ook vaak het woord patat gebruikt. Vlaamse friet is in Nederland een benaming voor dikke frieten van goede kwaliteit.

    Ik kan elke dag biefstuk-friet eten!
    We eten frieten vandaag.
    Ik heb goesting voor frieten.
    Voor mij ne friet met looksaus.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door de Bon op 21 feb 2012 14:12
    5 reactie(s)

    Versie 4

    friet
    (de ~ (m.?), ~en)

    In reepjes versneden en gefrituurde patatten. De Vlaamse friet is typisch vrij dik.

    Voor de bereiding wordt de patat gepeld, gesneden, goed gespoeld met water, en kort gedroogd om overtollig zetmeel te verwijderen. De frieten worden eerst voorgebakken in ruim vet van 170 graden tot ze gaar zijn. Daarna worden de frieten een tweede maal gebakken in ruim vet van 190 graden. Na elke bakbeurt worden de frieten opgegooid zodat overtollig vet verwijderd kan worden. In België worden frieten standaard geserveerd met zout en mayonnaise, en zijn zo het standaard bijgerecht in een restaurant met Belgische keuken.

    uit wikipedia: Friet is bekend onder verschillende benamingen: in Vlaanderen wordt meestal van frieten, frietjes of fritten gesproken, in de drie zuidelijke provincies van Nederland spreekt men van friet of frites, en in de rest van Nederland wordt ook vaak het woord patat gebruikt. Vlaamse friet is in Nederland een benaming voor dikke frieten van goede kwaliteit.

    Ik kan elke dag biefstuk-friet eten!

    We eten frieten vandaag.

    Ik heb goesting voor frieten.

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door Georges Grootjans op 24 nov 2011 07:22
    5 reactie(s)

    Versie 3

    friet
    (de ~ (m.?), ~en)

    In reepjes versneden en gefrituurde patatten. De Vlaamse friet is typisch vrij dik.

    Voor de bereiding wordt de patat gepeld, gesneden, goed gespoeld met water, en kort gedroogd om overtollig zetmeel te verwijderen. De frieten worden eerst voorgebakken in ruim vet van 170 graden tot ze gaar zijn. Daarna worden de frieten een tweede maal gebakken in ruim vet van 190 graden. Na elke bakbeurt worden de frieten opgegooid zodat overtollig vet verwijderd kan worden. In België worden frieten standaard geserveerd met zout en mayonnaise, en zijn zo het standaard bijgerecht in een restaurant met Belgische keuken.

    Ik kan elke dag biefstuk-friet eten!

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door Grytolle op 22 jun 2011 22:28
    5 reactie(s)

    Versie 2

    friet
    (de ~ (v.), ~en)

    In reepjes versneden en gefrituurde patatten. De Vlaamse friet is typisch vrij dik.

    Voor de bereiding wordt de patat gepeld, gesneden, goed gespoeld met water, en kort gedroogd om overtollig zetmeel te verwijderen. De frieten worden eerst voorgebakken in ruim vet van 170 graden tot ze gaar zijn. Daarna worden de frieten een tweede maal gebakken in ruim vet van 190 graden. Na elke bakbeurt worden de frieten opgegooid zodat overtollig vet verwijderd kan worden. In België worden frieten standaard geserveerd met zout en mayonnaise, en zijn zo het standaard bijgerecht in een restaurant met Belgische keuken.

    Ik kan elke dag biefstuk-friet eten!

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door Grytolle op 24 mrt 2008 01:05
    5 reactie(s)

    Versie 1

    friet

    In reepjes versneden en gefrituurde patatten. De Vlaamse friet is typisch vrij dik.

    Voor de bereiding wordt de patat gepeld, gesneden, goed gespoeld met water, en kort gedroogd om overtollig zetmeel te verwijderen. De frieten worden eerst voorgebakken in ruim vet van 170 graden tot ze gaar zijn. Daarna worden de frieten een tweede maal gebakken in ruim vet van 190 graden. Na elke bakbeurt worden de frieten opgegooid zodat overtollig vet verwijderd kan worden. In België worden frieten standaard geserveerd met zout en mayonnaise, en zijn zo het standaard bijgerecht in een restaurant met Belgische keuken.

    Ik kan elke dag biefstuk-friet eten!

    Gans Vlaanderen
    Bewerking door aliekens op 17 sep 2007 11:05
    5 reactie(s)

    Developers gezocht!
    De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
    Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
    Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.